IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сключването на еднодневни договори ще може да се отлага до 14 дни

Законовите промени минаха в земеделската комисия с обяснението, че ще бъде намалена бюрокрацията за земеделските производители

17:47 | 18.05.16 г.
Сключването на еднодневни договори ще може да се отлага до 14 дни

Фермерите ще могат да отлагат с до 14 дни сключването на еднодневни трудови договори с работници, които прибират реколтата. До сключването на договора работната сила ще бъде записана единствено в тефтерите на работодателите. Това реши на първо четене парламентарната земеделска комисия.

Изменението в Кодекса на труда бе внесено от председателя на комисията Румен Христов и други депутати.
В законопроекта е записано, че еднодневният трудов договор може да се сключва до 14 дни от полагането на труд. Според вносителите отпадането на задължението договорът да бъде сключен в деня, в който работникът прибира реколтата, ще облекчи фермерите.

За работниците може да бъдат изготвяни едновременно два, три или повече договора, ако са всеки ден на полето в рамките на кампанията, предвиждат текстовете.

Договорите ще се изготвят на базата на водени от земеделските стопани списъци, в които ще се описват данни за страните, място на работа, размер на трудовото възнаграждение, дата. 

Народният представител Иван Станков (АБВ) предложи точката да бъде отложена и беше подкрепен от социалистката Светла Бъчварова и Султанка Петрова от Патриотичния фронт.

Румен Христов припомни, че изменението на уредбата за еднодневните договори вече беше обсъдено на съвместно заседание със социалната комисия, на която бяха изслушани браншовите организации.

Браншовите организации поискаха пет неща - отложено плащане на ваучерите, които се закупуват за еднодневните договори, разширяване на обхвата, заплащането да се отлага до 14 дни, отложено сключване на договорите и за труд, който се полага за 4 часа, като розобера например, да не се плаща пълният размер на осигурителните вноски, припомни председателят на комисията.

Христов обясни, че социалното министерство е определило като приемливо единствено отложеното сключване в 14-дневен срок.

"От пет искания удовлетворихме едно. Утре в 14 часа ще протестират пред Народното събрание недоволни от еднодневните договори земеделци", обясни Христов. Светла Бъчварова обаче изтъкна, че всички промени в Кодекса на труда трябва да минат през Съвета за тристранно сътрудничество.

След като все пак точката влезе в дневния ред, Румяна Михайлова, изпълнителен директор на Главна инспекция по труда (ГИТ), представи становището на трудовото министерство. Според ведомството отложеното сключване на еднодневни договори противоречи на трудовото законодателство. Заплащането без договор в рамките на 14 дни до сключването на контракта е работа „на черно“, каза Михайлова.

Тя изтъкна, че списъците с работници, които фермерите ще попълват, нямат доказателствена стойност пред никоя държавна институция, защото няма да съдържат подписи на лицата.

Според шефа на инспекцията може да възникнат и други проблеми - две седмици, след като работата на полето е приключила, работникът трудно ще бъде намерен и трудно ще бъде убеден да сключи договор със задна дата.

Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров заяви обаче, че агроминистерството подкрепя проекта. Административните реквизити винаги могат да се уточнят, важно е да се облекчат земеделските производители, каза той.

Депутати от ГЕРБ също се застъпиха за проекта с аргумента, че розоберът вече започна и трябва да бъде намалена бюрокрацията за земеделските стопани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още