IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата влиза в Центъра за градска мобилност на София

Одитът ще е за по-кратък период от време - от 1 януари 2014 до 30 юни 2016 г., а не за 5 години назад, както предлагаше БСП

11:28 | 20.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Сметната палата влиза в Центъра за градска мобилност на София

Сметната палата ще направи одит на Центъра за градска мобилност в София (ЦГМ) за периода от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г., решиха депутатите.

Припомняме, че предложението за проверката беше внесено за обсъждане в Народното събрание от депутата от БСП Лява България и бивш общински съветник в София Жельо Бойчев след скандалите, довели до оставките на зам.-кмета по транспорта на столицата Любомир Христов и цялото ръководство на общинското дружество.

Оставките последваха след разкрития, че неизгоден търг за изпълнител на спирки за градски транспорт в София е спечелен от фирма, близка до депутата от ГЕРБ Ирена Коцева. Коцева също напусна парламента заради скандала, а общината започна ревизия на обществените поръчки на дружеството.

Предложението на Жельо Бойчев предвиждаше одитът на Сметната палата да обхване периода от 1 май 2011 г. до 30 април 2016 г., т.е. 5 години назад от дейността на ЦГМ. По време на дебатите обаче той не възрази срещу редакцията на периода на ревизията, предложен от бюджетната комисия на парламента.

Бойчев посочи само, че според отчетите за 2014 г. дружеството е отчело 220 млн. лева приходи от градския транспорт и над 20 млн. лева – от почасовото паркиране в столицата на фона на множеството сигнали за нередности. Същевременно то издава и превозни документи, като Столичната община получава и субсидия от държавата за тази услуга.

„Не трябва да има съмнения за законосъобразността и целесъобразността на разходването на средствата“, коментира той.

Председателят на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова от ГЕРБ посочи, че няма никакви съмнения за закононарушения в дружеството, които да са притеснителни. Тя допълни, че всички искат да има прозрачност във всички нива на управлението – община, общинско предприятие и други държавни и общински дейности, поради което този път Народното събрание е подкрепило провеждането на такава проверка.

Що се отнася до намаления срок, според нея по-краткият период назад във времето ще позволи по-задълбочена проверка. Ако има слабости в управлението и дейността на дружеството, те ще излязат и за този по-къс период на одита, коментира Стоянова.

Георги Свиленски ѝ опонира, че сегашното общинско дружество е наследник на няколко други дружества и трябва да се провери дори за 15 години назад, защото „София е ограбена от това дружество“. Той настоя, че Сметната палата трябва да види как са провеждани сливанията и какви имоти и активи са влезли в сегашното предприятие, както и как са използвани.

В тази връзка той предложи проверката да е за период с начало 1 януари 2012г., но при гласуването предложението му беше отхвърлено.

Според Свиленски ЦГМ не инвестира нищо в градския транспорт в София, защото инвестициите са с европейски средства, а само събира парите на столичани и ги харчи по непрозрачен начин.

В отговор Александър Ненков от ГЕРБ посочи, че ЦГМ е прозрачно дружество, защото редовно се проверява и от Сметната палата, и от Агенцията за държавна финансова инспекция. Той подчерта, че всяка година отчетите се заверяват от независими одитори, а допълнителни проверки се правят от специална балансова комисия в Столичния общински съвет, в която участват представители на всички политически партии в местния парламент на София.

Ненков подчерта, че търговете над 500 хил. лева на ЦГМ се одобряват задължително от общинския съвет, както и покупката на дълготрайни материални активи над 10 хил. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още