IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в оборотите на търговците на дребно се задълбочава през август

С почти 9% се свиват оборотите на бензиностанциите и в търговията с текстил и обувки, сочат данните на НСИ

11:46 | 08.10.15 г. 1
Спадът в оборотите на търговците на дребно се задълбочава през август

Оборотът в търговията на дребно през август се свива с 1,9% на годишна база, сочат календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо юли също има спад – в рамките на 0,8 на сто.

Свиване на оборотите се забеляза още през юни – тогава на месечна база имаше намаление от 0,6 на сто, а спрямо юни 2014 година ръстът беше с незначителните 0,1%.

В основата на по-ниските обороти за търговците спрямо миналата година стои свиването на оборотите при продажбата на автомобилни горива (-8,9%), текстил и обувки (-8,9%) и на храните и напитки (-5,3%). В същото време търговията с фармацевтични и медицински стоки отчита ръст – оборотите са с 13,3% по-високи спрямо август 2014 година.

Традиционно повишение има и при оборотите на търговците, предлагащи стоките си по пощата или интернет – с 15,2 на сто.

Спрямо предходния месец юли най-голям спад на оборотите отчитат търговците с автомобилни горива – в рамките на 2,4 на сто. Оборотите при търговията с текстил и обувки намаляват с 1,7%. При търговията с фармацевтични и медицински стоки обаче има ръст от 2,3 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
potten
преди 8 години
Така ще е, вътрешното ни потребление си пада и има да пада, нали Бойко иска все за износ да бачкаме, а тук да си налягаме парцалите и да стягаме колана?Никой не го *бе за вътрешното ни потребление и живота на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още