IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичната община иска бус ленти на места, където сега не е позволено

Столичният общински съвет ще гласува на заседанието си в четвъртък внесения генерален план за организация на движението в столицата

16:46 | 13.09.11 г.
Столичната община иска бус ленти на места, където сега не е позволено

Столичната община иска промяна на нормативната база, която да позволи обособяването на бус ленти на места, където сега това не е позволено, каза за БТА зам.-кметът на София Любомир Христов.

Столичният общински съвет (СОС) ще гласува на заседанието си в четвъртък (15 септември) внесения от консултантската фирма "Мот Макдоналд" генерален план за организация на движението в столицата.

Още преди година консултантът е предложил да се направят самостоятелни ленти за градския транспорт по няколко столични булеварда, където в момента няма – "България", "Евлоги и Христо Георгиеви", "Ген. М. Д. Скобелев", "П. Евтимий" и "В. Левски".

Самостоятелни платна за градския транспорт има нужда да бъдат поставени и на други места като например бул. "Гоце Делчев" - от пазара "Красно село" до Южния парк.

Другите мерки, заложени в генералния план, които могат да облекчат трафика, са затварянето на улици, обособяването на еднопосочно движение и нови изисквания към инвеститорите.

Предложението е да не се дават строителни разрешителни, ако няма план за организация на движението след реализирането на обекта, но това ще важи главно за строеж на нови сгради с площ над 10 хил. кв. м или за обекти, където се предвиждат над хиляда посетители на ден. В тези случаи те ще са длъжни да правят сами "Оценка за въздействие върху трафика", поясняват от кметството.

Част от мерките в плана трябва да бъдат изпълнени до 2014 г., а останалите - до 2020 г.

Според консултантите индикативната стойност на новите кръстовища, паркинги, пешеходни трасета и велосипедни алеи за следващите 5 години е близо 115 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още