IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таксите за леки коли по Дунав мост 2 могат да бъдат намалени наполовина

За един месец приходите от събраните такси на Дунав мост 2 в двете посоки са между 850 хил. и 1,25 млн. евро, според инж Христо Монев

14:37 | 24.10.14 г. 1
Таксите за леки коли по Дунав мост 2 могат да бъдат намалени наполовина

Може да се мисли за намаляване на таксите за преминаване на леки автомобили по Дунав мост 2 ("Нова Европа") наполовина, коментира в интервю за БТА инж. Христо Монев, заместник-председател на Надзорния съвет на "Дунав мост 2 Видин Калафат" – АД.

При положение, че на месец има 1 млн. евро приходи, 5 процента, формирани от такси на леки автомобили, представляват 50 000 евро, върху които има и ДДС в двете посоки, може да се мисли за намаляване на таксата наполовина и тя да стане 3 евро, коментира Монев.

Това ще стимулира преминаването на повече леки коли по Дунав мост 2 и по този начин ще се изравнят таксите за леки коли с тези на Дунав мост при Русе, каза още той.

От интегрираната системата за събиране на такси модулите дават възможност да се отчитат и преминалите МПС по регистрация. Първенството по преминали в двете посоки товарни автомобили от 60-65 процента се държи от българските превозвачи, отбеляза инж. Монев. Втори са полските превозвачи, които представляват 12 -14 процента от всички преминали, третото място е за турските превозвачи - 8-10 процента.

Любопитното е, че в последните месеци има пренасочване на турски автомобили към Дунав мост 2, отбеляза експертът. Последно място с едва 5-6 процента от всички преминали по Дунав мост 2 автомобили се пада на румънските превозвачи, информира инж. Монев.

За един месец приходите от събраните такси на Дунав мост 2 в двете посоки са между 850 хил. и 1,25 млн. евро, каза още инж. Христо Монев.

За изминалия период от въвеждане на съоръжението в експлоатация (от средата на юни 2013 г. до края на септември 2014 г.) са преминали в двете посоки над 500 000 превозни средства. Данните потвърждават прогнозите, правени от различни консултанти, коментира още Монев.

За последните месеци - юли, август, септември 2014 г., сравнени със същия период на миналата година има нарастване общо на преминалите МПС от 25 до 30 процента. Трафикът се формира предимно от преминалите тежкотоварни камиони с тегло над 12 тона, които са 40-45 процента от общия трафик. През летния сезон се констатира увеличение и на трафика на леки коли по Дунав мост 2.

В началото на зимата ще започне да се движи и нов пътнически влак по линията София - Видин - Будапеща. Надяваме е тази линия да бъде по-натоварена от линията Крайова - Голенци - Видин и обратно, коментира оше Монев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Добре би било за местните хора живеещи в радиус 100 километра от моста да дадат някаква още по сериозна отстъка или да има месечна карта. 3 евро еднократно не изглеждат много, но ако някой всеки ден минава моста по работа или да зарежда някакъв магазин от другата страна на моста със стока, това са 264 лева за 22 дни в месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още