IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ София намалява инсталираната си електрическа мощност

С въвеждането на нов паров генератор централата намалява мощностите си, но повишава ефективността си

11:34 | 14.12.15 г.
ТЕЦ София намалява инсталираната си електрическа мощност

ТЕЦ София ще намали инсталираната си електрическа мощност, ставя ясно от заявление на Топлофикация София до енергийния регулатор. В момента инсталираната мощност на централата е 110 мегавата електрическа мощност и 1 218 мегавата топлинна мощност.

Причина за промяната е присъединяването на нов паров генератор и извеждането на стар. От изчисленията на топлофикационното дружество става ясно, че в резултат на операцията електрическата мощност ще падне до 72 мегавата.

Новият генератор обаче повишава ефективността при производството на топлинна и на електрическа енергия, а произведената енергия ще отговаря на изискванията за високоефективно производство, съответно и ще бъде изкупувана като такава по преференциални цени от обществения доставчик - Националната електрическа компания (НЕК). 

Цената на новият генератор е малко над 14,5 млн. лева.

Промяната в мощностите налага и преразглеждане на лицензията на ТЕЦ София и одобрение на плановете от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В доклад на регулатора са посочени и икономическите резултати на Топлофикация София за 2014 г., на базата на които е взето ценовото решение за новия регулаторен период (до 30 юни 2016 г.). 

От данните е видно, че дружеството е реализирало загуба от 57,6 млн. лева спрямо печалба от 4,5 млн. лева през 2013 г. Работната група на регулатора отчита влошаване на ситуацията в компанията и невъзможност да изпълни заложената си инвестиционна програма. 

Членовете на КЕВР ще обсъдят искането на Топлофикация София по време на заседание през тази седмица. След това окончателното решение ще бъде взето на закрито заседание на регулатора. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още