IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Териториалните статистически бюра на НСИ намаляват от 24 на 6

Шестте центъра на националната статистика ще бъдат в София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас

16:53 | 07.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Териториалните статистически бюра на НСИ намаляват от 24 на 6

Министерският съвет (МС) реши да намали броя на териториалните статистически бюра (ТСБ) на Националния статистически институт (НСИ) от 24 на 6. Това става ясно от взетите решения на проведеното днес заседание на кабинета.

Шестте териториални центъра на националната статистика ще бъдат в София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас. Дейността по провеждането на статистическите изследвания и по производството и разпространение на статистическа информация на регионално ниво се осъществява именно от ТСБ.

„С консолидацията на звената в няколко основни региона в страната се цели подобряване на административния капацитет, гъвкавост при разпределение на задачите, оптимизиране на работата и ефективна организация на ресурсите“, коментират от правителствената пресслужба.

„Настоящото консолидиране на териториалните статистически бюра с единна обща администрация и статистически отдели в съответните областни центрове е следствие от успешното тестово преструктуриране на регионалните структури на НСИ в Югозападна България през пролетта на 2015 г.“, коментират от НСИ в отделно съобщение до медиите.

Освен това МС определи директорите на териториалните структури на НСИ да бъдат със статут на второстепенни разпоредители с бюджетни средства и одобри промени в утвърдените разходи за персонал по бюджета на института за 2015 г.

След решението ТСБ Ловеч, Монтана, Видин, Враца и Плевен се преобразуват в едно териториално статистическо бюро – ТСБ Северозапад с център гр. Плевен.

ТСБ Силистра, Велико Търново, Габрово, Разград и Русе се преобразуват в едно териториално статистическо бюро – ТСБ Север с център гр. Русе.

ТСБ Шумен, Добрич, Търговище и Варна се преобразуват в ТСБ Североизток с център гр. Варна.

ТСБ Сливен, Ямбол, Стара Загора и Бургас се преобразуват в едно териториално статистическо бюро – ТСБ Югоизток с център гр. Бургас.

ТСБ Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Пловдив се вливат в ТСБ Юг с център гр. Пловдив.

Структурата на ТСБ Югозапад остава непроменена. Бюрото включва преобразуваните ТСБ Благоевград, Кюстендил, Перник, София област и София град и е с център гр. София, допълват от НСИ в своето прессъобщение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още