IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Николов: Трябва да се даде възможност за оздравяване на КТБ

Това означава по-малко щети и за данъкоплатците, и за вложителите, заяви финансистът

11:56 | 30.10.14 г. 2
Тодор Николов: Трябва да се даде възможност за оздравяване на КТБ

Трябва да се даде възможност поставената под особен надзор банка КТБ да бъде оздравена. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air финансистът Тодор Николов по повод решението на временната бюджетна комисия в НС да предприеме законодателни промени заради казуса с поставената под особен надзор банка и да се тръгне към оздравяване на КТБ.

Той посочи, че при отнемането на лиценза, ако се загубят средства на общините и държавните предприятия, загубите ще бъдат много по-големи. А ако се оздрави КТБ с цел отново да функционира като банкова институция, тогава щетите и за данъкоплатците, и за вложителите ще са много по-малки. "Банката ще започне да се разплаща частично с вложителите и да започне да се освобождава от активите, които са закупени с цел инвестиция“, аргументира се Николов.

Сегашното условие гарантираните депозити да се изплащат само при отнет лиценз той определи като недостатък в законодателството.

Възможно е законодателни промени да спрат обезценяването на активите на КТБ, каза още експертът. Той има и конкретно предложение как да се запазят активите на банката. Ако сега прокуратурата започне да разследва всички сделки за последните 6 месеца преди поставянето под особен надзор и се установи, че са прехвърлени активи, за да се освободят кредитополучателите от тях, тогава в законодателството е добре да бъдат приети изменения. Те трябва да обявят подобни сделки за нищожни, за да се запази стойността на отпуснатите кредити, каза Тодор Николов.

Николов коментира и доклада на одиторите, според който „дупката“ в КТБ е около 4 млрд. лв. Според него картината не е толкова неблагоприятна, колкото е представено в доклада. "Направен е възможно най-консервативният одит, всички са се презастраховали и показват възможно най-тежката картина", смята финансистът.

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Частен частен.. КОЙ частен? :) Лудите нямат толкова пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
marto76
преди 9 години
Трябва да се оздрави, но от частен инвеститор, не от държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още