IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайчо Трайков е обвинен в безстопанственост

Според прокуратурата остатъчният пакет акции от ЕВН България Електроразпределение АД е продаден за малко пари

13:33 | 02.01.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трайчо Трайков в студиото на Bulgaria ON AIR. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Трайчо Трайков в студиото на Bulgaria ON AIR. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Бившият икономически министър от първия кабинет на Бойко Борисов и кандидат за президент на състоялите се през ноември 2016 г. избори Трайчо Трайков обяви в профила си във Facebook, че е получил обвинение за умишлена безстопанственост. Това се е случило на 28- ми декември, а от прокуратурата до този момент не са съобщили официално за това.

Трайчо Трайков е получил призовка, за да му бъде предявено обвинение.

„На 28-ми декември прокуратурата ми връчи обвинение за умишлена безстопанственост, както ми беше обещано преди и по време на изборите за президент. Учудващо, не бяха изпратени медии, нито все още е обявено нещо официално. Дали защото ги е срам, че правят това, което правят на политически неудобни хора, навръх празниците - призовката дойде точно преди Бъдни вечер? Или си го пазят за по-удобен момент?", пише Трайков. 

По думите му обвинението е за това, че през 2011 г., когато той е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма, остатъчният пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД е продаден за по-малко пари, „отколкото някой сега е сметнал, че е трябвало“.

„Нищо, че продажбата е извършена на Българската фондова борса, по състезателна методика, одобрена от Комисията за финансов надзор, в изпълнение на приета от Народното събрание стратегия и то не от мен, а от единствения орган в държавата, който може да я извърши - Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).  Директорът на АПСК се назначава от МС и все още е същият като през 2011 г., а тогавашният председател на надзорния съвет на АПСК наскоро беше повишена от Народното събрание в шеф на Комисията за защита на конкуренцията. Явно никой не смята, че хората, пряко осъществили и одобрили условията по сделката, са постигнали лош резултат. За който аз като министър нямах и не съм и искал да имам възможност да влияя по какъвто и да е начин“, пояснява политикът.

По думите му причините са други. „Например това, че основна тема в кандидат-президентската ми кампания беше нуждата от радикална промяна на правосъдната система и особено на прокуратурата. Защото не спрях да обяснявам, че сме по-бедни от другите европейци заради милиардите, които ежегодно се крадат от престъпна шайка политици, олигарси и магистрати. А може би дори и защото стоте милиона от въпросната сделка през 2011 г. не бяха директно депозирани в КТБ, а беше проведен конкурс и той беше спечелен от друга банка“, пише още той.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
В тази връзка и по повод 10-годишнината от влизането ни в ЕС неволно си представих, че се движим към Европа като 3 синджира роби. И ако не се отървем скоро от тези синджири - продажните ни политици, магистрати и олигарси - сами ще сме си виновни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Птица
преди 7 години
ей ЧЕРВЕН ББОКЛУК, КАКВО СИ СЕ РАЗПИСАЛ, *** ЧЕРВЕН !!! ЕТО ТИ НА ВИДЯХТЕ МЕ ТЕ АЙДЕ СЕГА НА ЛОЗЕТО И ДО ТАМ, НАПЪЛНО БОЛНО СЪЩЕСТВО !!!"А може би дори и защото стоте милиона от въпросната сделка през 2011г не бяха директно депозирани в КТБ, а беше проведен конкурс и той беше спечелен от друга банка."*** ЧЕРВЕНИ ПРОКУРАТУРАТА РАБОТИ ЗА ПЕЕВСКИ И ДОГАН И ЗА РУСИЯ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
be_google
преди 7 години
Следващият Парламент трябва да отмени най-най-най мафиотският Закон на прехода- тоя на Тиквата и хайката му за Амнистия за икономически престъпления по-стари от 15 г-!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
be_google
преди 7 години
ето вижте си "десебетата" във властта- алчни, коварни и крад... а сега някой да цитира оня дето бил влизал с куфара с пари в министерството на баба масларка... ама на кой ги е давал?!? каквото и да си лафим младите хора водени от амбиции, комплекси и фалшиви мечти винаги са по-крадливи от старите хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още