IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайчо Трайков: Приватизацията отдавна свърши своята работа

На спирането на приватизацията се обръща по-голямо значение от необходимото и целта вероятно е пропаганден ефект, смята бившият икономически министър

11:29 | 12.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Решението да бъде спряна приватизацията е изненадващо, но вече няма и какво толкова да бъде приватизирано. Това коментира в ефира на bTV бившият икономически министър Трайчо Трайков.

„Приватизацията като инструмент за промяна на собствеността свърши своята работа отдавна“, коментира той. Според него на решението на кабинета се отдава по-голямо значение и се цели пропаганден ефект.

Новият министър на икономиката Емил Караниколов, който допреди дни оглавяваше Агенцията за приватизация, спря раздържавяването още на първото официално заседание на новия кабинет.

Трайчо Трайков посочи, че останалите активи са или от стратегическо значение, или такива, които могат да се превърнат в атрактивни за инвеститорите, но след като бъдат подготвени предварително.

„Тази втора група е от ограничен брой предприятия“, уточни още бившият икономически министър.

Трайков посочи, че има още една група активи – миноритарни дялове в предприятия от вече приватизирани компании, към които няма абсолютно никакъв интерес и фирми, които са в ликвидация. 

Според него обаче и „вратата не е затворена“, защото Народното събрание може да одобри всяка продажба след предложение на Министерския съвет. Трайков припомни как бяха продавани обособени части от предприятия от забранителния списък за приватизация с мотив, че законът позволява това.

Такъв беше случаят с продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още