IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туроператори прогнозират успешен зимен сезон

Очаква се цените по ски курортите да не се повишават

09:10 | 13.10.14 г. 7
Туроператори прогнозират успешен зимен сезон

Туроператори и хотелиери очакват предстоящият зимен сезон да бъде по-успешен от миналия. Прогнозите са той да запази и дори да увеличи нивата си спрямо миналата зима. Това каза за Investor.bg Байко Байков, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти.

Нагласите са зимният сезон да бъде поне толкова силен, колкото миналата година, дори има очаквания за ръст, посочи той. По думите му ранните записвания за зимата са започнали с по-сериозен ръст от обикновеното и то на ключови пазари като скандинавските, които са съпроводени с предварително планиране и устойчивост.

Байков каза, че курортите са готови да посрещат туристи дори при неблагоприятни климатични условия, въпреки че засега прогнозите са за снежна зима. „Така че с малко усилие ние можем да започнем да градим успешен зимен сезон”, каза експертът.

Очаква се цените по ски курортите да не се повишават. „Не се готви повишение на цените, защото миналият сезон беше труден и е ясно, че особено на старта на новия трябва много да се внимава с ценовата политика”, обясни Байков. 

По негово мнение със сигурност сериозният спад от летния сезон ще повлияе и на зимния. Затова негативният ефект незабавно трябва да се компенсира с адекватна медийна реклама, заяви още експертът. Той напомни, че спадът от летния сезон е почти 6 на сто, а с данните за септември ще бъде още по-голям. „Летният сезон беше изключително противоречив, защото с изключение на няколко пазара – Турция и Австрия, останалите бележат драматичен спад, което предпоставя тревога отсега за следващия летен сезон”, каза той.

Хотелиери и ресторантьори в Банско също са оптимистично настроени за успешен ски сезон тази зима, обяви и Янка Рахова, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Банско. По нейни думи прогнозите за обилни снеговалежи през декември ще даде за пистите една добра основа от естествен сняг, което предполага голям успех на предстоящия ски сезон.

При добри зимни условия българският туризъм ще очаква ръст от над 10 на сто тази година спрямо миналата година, когато сезонът беше слаб, прогнозира миналия месец и Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

По-голяма интензивност се очаква от българския и съседните пазари. От няколко години Турция, проява много голям интерес към зимните ни курорти. Ръстът на туристите от Турция за седемте месеца на годината е 30 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 9 години
На мен ми е особено неприятно озвучаването на някои писти. Слагат високоговорители и пускат музика. Това предполагам тормози и животните.Отиваш в планината и вместо тишина и вятър в дърветата получаваш Смоуки...Добре, че не пускат чалга, ама няма да се учудя и до там да стигнат. Замислям се вече да си взема едни ски с автомати и колани, дето стават и за катерене нагоре, за да мога да ходя на разни запазени места в планината.Пожелавам на тези, които алчно съсипват природата в България да им приседне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Repoman
преди 9 години
Тази година ходихме за 8-ми март на Пампорово за 3 дни, ами пистите сутрин бяха лед и бабуни, а следобед киша. Радвах се че не се натресохме за седмица, защото и такива планове имахме. Обслужването и скъпотията се подразбират, просто не си струваше. Иначе, лятото е друга песен, ходил съм много пъти до Родопите лятно време и пак бих отишъл. Но за ски, просто условията са слаби, е ако имаш късмет може и да става, но си е до късмет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
korker
преди 9 години
За да караш ски у нас трябва или да отидеш по време на топ сезона, разбирай от средата на Януари до към края на Февруари, или да разчиташ на голяма доза късмет че ще има сняг и ще има къде да караш. Просто страната ни е сравнително южна, а планините ни не са особено високи, сезона е кратък около 2 месеца най-много, при късмет може да стане и 3-4 месеца, а хотелиерите масово рекламират сезон от по 4-5 месеца, какъвто има само в мечтите им. Отделно, качеството е под всякаква критика.Затова и който иска да кара ски прескача до Алпите, за да се накара.Стана долу-горе като с морето, масово се ходи до Гърция и Турция. Разлика в класите, просто и ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
studioaa
преди 9 години
Видяла жабата, че коват вола и вдигнала и тя крак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Lemon's
преди 9 години
"Нагласите са зимният сезон да бъде поне толкова силен, колкото миналата година, дори има очаквания за ръст, посочи той."Ха-ха, като се има в предвид, че миналия сезон беше отчайващо слаб, ясно колко силен ще бъде този. В последните години виждам как все повече българи се насочват към истински зимни почивки в Австрия, Франция и Италия на същата цена на Цекоминевата пародия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
mnz
преди 9 години
"По думите му ранните записвания за зимата са започнали с по-сериозен ръст от обикновеното и то на ключови пазари като скандинавските, които са съпроводени с предварително планиране и устойчивост."Аз нещо не разбирам, скандинавците да карат ски ли идват в БГ, или да се пекат че е по-топло тук? Защото ми звучи като гърци да дойдат на море в БГ, нещо логиката бяга по тъча ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още