IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгът за тол системата пак ще бъде спрян заради жалба в КЗК*

Обществената поръчка стана обект и на политически раздор

11:00 | 03.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Търгът за тол системата пак ще бъде спрян заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), след като малко преди Нова година Агенцията „Пътна инфраструктура“ възобнови процедурата и даде максимално кратък срок вероятно точно с цел да избегне евентуални жалби.

В последния работен ден преди Нова година фирмата "ТОЛЛНЕТ" АД, която обжалваше тръжната процедура и през ноември 2016 г., е подала нова жалба, този път срещу решението на пътната агенция от 29 декември да възобнови обществената поръчка и да определи краен срок за подаването на документи 5 януари.

Все още информация за жалбата не е отразена в системата за обществени поръчки на Агенцията.

Това е поредната жалба срещу процедурата, която беше прекратявана няколко пъти след обявяването ѝ през пролетта на 2016 г. Първоначалните срокове, които правителството в оставка си беше поставило за въвеждане на система за плащане на базата на изминато разстояние за тежкотоварните превозни средства и електронните винетки за автомобилите беше края на 2017 г. По всичко личи, че те вероятно няма да могат да се изпълнят.

Междувременно обществената поръчка стана обект и на политически раздор. Късно снощи новоизбраният президент Румен Радев настоя процедурата да се спре, както разпореди и премиерът Бойко Борисов през декември - обществените поръчки да бъдат спрени или, ако са неизбежни, да бъдат консултирани с администрацията на новоизбрания президент. Според Радев търгът не може да се определи като неизбежен.

Депутати от БСП също поискаха управляващите да спрат поръчката за изграждането на тол системата, тъй като според тях тя е несправедлива спрямо всички български граждани.

Пътната агенция уточнява в своя позиция, изпратена до медиите, че става въпрос не за стартиране на нова обществена поръчка, а за възобновяване на търг, обявен преди повече от 9 месеца - на 5 април 2016 г.

Агенцията допълва, че изграждането на тол системата за таксуване на камионите и за електронни винетки на леките коли ще струва 200 млн. лв., които ще са за сметка на избрания изпълнител. Институцията подчертава също така, че тол системата ще повиши значително събираемостта на средства за пътищата. Според първоначалните изчисления на Агенцията годишните приходи биха достигнали близо 1 млрд. лв., които ще бъде реинвестирани в пътната инфраструктура.

В позицията на Агенцията се допълва, че за поддръжка на пътищата са нужни допълнителни поне 600 млн. лв. годишно, а държавата сега събира 300 млн. лв.

Премиерът Бойко Борисов пък разпореди на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова да разясни процедурата на Румен Радев, за да отпаднат съмненията му, съобщава пресслужбата на Министерския съвет.

Малко след като съобщението беше изпратено до медиите Павлова коментира пед агенция "Фокус", че е разговаряла с Радев, както и че заради новата жалба процедурата ще бъде спряна до произнасянето на антимонополния регулатор и евентуално на съда, ако последва обжалване на решението на КЗК.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още