IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска спиране на концесията за тол системата

Левите настояват и за прекратяване на процедурата за концесия на интермодалния терминал в Пловдив

12:54 | 22.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Управляващите да спрат поръчката за изграждането на тол системата, поискаха депутати от БСП Лява България в кулоарите на Народното събрание. Георги Свиленски коментира, че тази система е несправедлива спрямо всички български граждани, съобщиха от пресцентъра на левицата.

"Тя предвижда таксуване на 85% от пътната инфраструктура в България, каквато практика няма в нито една страна от Европа - там е около 2%", обясни депутатът.

Според него чрез тол системата, която трябва да замени винетните стикери, ще бъде таксувано преминаването през магистрали, скоростни пътища, както и пътища от I, II и III клас.

В допълнение левите твърдят, че поръчката е направена за конкретна фирма, а видът на системата е определена от външна организация, а не от Министерския съвет или от Народното събрание.

Драгомир Стойнев пък призова да бъде спряна концесията на интермодалния терминал в Пловдив. Депутатът посочи, че процедурата е била обявена на 23 ноември, тоест след оставката на кабинета, и я определи като "грабеж".

Интермодалният терминал вече е изграден от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), каза още Стойнев. Според него предприятието може да извършва търговска дейност и да получава приходи от терминала.

"Ще се даде на конкретна фирма, която по нашите съмнения, е голяма транспортна фирма от Пловдив, която ще спечели тази концесия за 4 хил. лева на месец и ще определя цените и таксите за останалите транспортни фирми за 27 години напред", каза още Стойнев.

В сряда премиерът в оставка Бойко Борисов препоръча на своите министри да бъдат спрени обществените поръчки, които не са "неизбежни". Когато търговете са такива, те да бъдат консултирани с администрацията на новоизбрания президент, каза премиерът на своите министри.

От БСП обаче не вярват на този призив. Според Жельо Бойчев с решението си да не обявява служебно правителство президентът Росен Плевнелиев е "погазил основния закон" с единствената цел да удължи управлението на ГЕРБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още