IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Участие на България в европейския енергиен пазар, препоръчват експерти

Това е една от мерките за стабилизиране на сектора, предложени от Института за енергиен мениджмънт

17:37 | 16.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Участие на България в европейския енергиен пазар, препоръчват експерти

Участие на обединения европейски енергиен пазар, трансформиране на дългосрочните договори с лигнитните централи и развитие на енергийната ефективност препоръчват от Института за енергиен мениджмънт за стабилизиране на енергетиката.

От Института посочват, че обединеният електроенергиен пазар достига до северната ни граница, а участието на България в него ще доведе до възможности за избор на индустрията и домакинствата на доставчици, както и достъп до електроенергия на справедливи цени. Енергийната ефективност от своя страна е важен фактор за намаляване на сметките за електричество на фона на „неизбежно по-високите цени на електроенергията“.

„Над 1,5 милиона души живеят в енергийно неефективни сгради. Това е огромен потенциал за икономии на енергия чрез ефективни мерки за саниране“, допълват от Института.

През тази година от ДКЕВР посочиха, че един от пътищата за намаляване на дефицитите в системата е предоговаряне на дългосрочните договори с т.нар „американски централи“ - AES Гълъбово (ТЕЦ Марица – Изток 1) и КонтурГлобал Марица Изток 3. Тази препоръка се съдържа и в анализа на Института за енергиен мениджмънт.

„Процесът трябва да се осъществи в съответствие със законодателството за държавна помощ и за взаимна защита на инвестициите“, допълват още експертите.

От Института препоръчват още и разширяване на обхвата на системата за социална защита на енергийно бедните домакинства, което е залегнало и в управленската програма на новия кабинет. Експертите искат още и предоставяне на домакинствата на модерни, екологични и икономически изгодни алтернативи за отопление и енергия за домакински нужди.

Сред останалите препоръки са ефективното отделяне на независимите преносни оператори, за което България вече закъснява, кандидатстване за европейски средства за енергийните магистрали, тъй като енергийната мрежа от ново поколение е неразделна част от либерализацията на пазара, както и облекчаване на индустрията чрез освобождаване от плащането на добавки за зелена енергия, тоест за изпълнението на ангажиментите на страната за намаление на емисиите.

„Изпълнението на нисковъглеродните цели не трябва да бъде за сметка на подкопаване на конкурентоспособността на българската индустрия“, пишат експертите.

Сред мерките, които ще укрепят енергетиката са още и подобряване на независимостта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), което може да стане чрез промени в законодателството, гарантиращи подобряването на административния капацитет и финансовата осигуреност на регулатора.

От Института имат още едно предложение насочено към ДКЕВР – изработване на пътна карта, с която да бъде информирано обществото за очакваните изменения на цените на електричеството за нормализиране на системата.

„Паралелно с това редица неефективни разходи в системата могат да бъдат спешно отстранени чрез подобряване на управлението на държавните дружества, в това число оптимизиране на структурите, интензифициране на износа, създаване на прозрачни правила за търговия на свободния пазар и работещ балансиращ пазар“, се казва още в доклада на експертите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
А случайно ли са забравили и предоговаряне на цените от крадливите перкопанели?А заводските централи с далаверите?Или и тия са платени тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 9 години
А случайно ли са забравили и предоговаряне на цените от крадливите перкопанели?А заводските централи с далаверите?Или и тия са платени тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още