IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС спира пръстовия отпечатък за достъп до болнично лечение

Съдът обяви текстове в наредбата за достъп до болнична помощ за нищожни

22:32 | 21.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Върховният административен съд (ВАС) определи за нищожна разпоредбата на чл. 2, ал. 5 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Текстовете се отнасят до уникалния идентификационен код чрез електронна автентификация или т.нар пръстов отпечатък.

Останалите текстове от Наредбата обаче остават.

Промяната, предложена от здравното министерство, предвиждаше да бъдат намалени злоупотребите с предоставяне на болнично лечение. Чрез пръстовия отпечатък трябваше да бъде потвърждавана оказаната медицинска помощ при постъпване в болница.

Идеята на Министерството на здравеопазването обаче беше остро критикувана. Жалба срещу нормативния акт подадоха Сдружението "Федерация Български пациентски форум", както и Сдружението "Център за защита правата в здравеопазването" и Сдружението "Национално сдружение на частните болници" с обща жалба.

Според тях Министерският съвет няма компетенцията да предложи промяната и поиска от съда текстовете да бъдат обявени за нищожни.

Решението е публикувано на страницата на Съда. То обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано с касационна жалба пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 7 години
Тя системата им не работи и много удобно я отменят - спират. По принцип е глупост и не е преграда за злоупотреби и източване на кацата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Моската сега в затвора за разхищение на народна пара!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
be_google
преди 7 години
ПРАВИЛНО! Това беше толкова недоклатана измислица, че да го питаш тоя москофф у коя държава в ЕС го има това???? НИКЪДЕ ГО НЯМА - за 20 години у Европата не съм го видял.....може да е нещо севернокорейско.....от ДСБ без съмнение обичат тези гадни и измъчващи хората неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още