IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Системата за пръстовите отпечатъци в болниците отказа*

Днес болниците ще приемат срещу лична карта, специалисти отстраняват проблема

11:55 | 03.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Системата за регистриране в болница чрез пръстов идентификатор е временно спряна. Причината е, че в логовете на сървърите, които поддържат платформата, е постъпила повече информация, отколкото може да бъде обработена, съобщават от Националната здравноосигурителна каса.

Тази нощ системата е сигнализирала, че е препълнена. Екип на фирмата, която я поддържа, работи по отстраняването на проблема, съобщи Дарик.

Към момента пациентите могат да постъпват и да бъдат изписвани от лечебните заведения чрез. лични карти.

Очаква се проблемът да бъде решен до края на деня.

От 1 ноември новата регистрационна платформа с пръстови отпечатъци е задължителна във всички болници, а от 1 януари догодина трябва да бъде въведено и при личните лекари, и в аптеките. 

Общопрактикуващите лекари обаче са против и вече изпратиха отворено писмо до здравния министър, в което излагат своите аргументи. Болниците и лекарите също се възпротивиха на въвеждането на механизма с пръстовия отпечатък, но в крайна сметка бяха принудени да я въведат.

Целта на новата система за регистрация е да се повиши контролът върху разходите на Здравната каса.

Здравният министър Петър Москов заяви, че случай на отказ на пациент да се идентифицира с пръстов отпечатък, ще плати за алтернативен метод на регистрация, какъвто още не е посочен.

По-късно от НЗОК съобщиха, че системата работи нормално, след като е отстранен проблемът.

Проблемът възникна поради препълване на дисковото пространство, на което се съхраняват лог файловете на системата. Тези файлове съдържат само служебна информация за всяко обращение към системата. Инцидентът се дължи на рязкото нарастване на обема на съхраняваната в лог файловете системна информация, който за вчерашния ден е надминал 25 GB, посочват от фонда.

 

Предприети са мерки за автоматично ежедневно архивиране и изчистване на данните от лог файловете за предотвратяването на появата на проблеми от този вид в бъдеще, посочват от Здравната каса.

Още новини четете в Dnes.bg

* Актуализирана към 13.50 часа

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още