IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВМЗ-Сопот с поръчки за 300 млн. лв.

Съкращения в завода няма да има, може да се наемат и нови работници заради големия обем работа

19:10 | 21.07.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

„ВМЗ-Сопот“ АД има поръчки за близо 300 млн. лв. В рамките на годината са осигурени поръчки за 83 млн. лв. и за още 216 млн. лв. през 2016 г. Това обясни министърът на икономиката Божидар Лукарски при посещение на площадката на предприятието в с. Иганово, съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство.

Постигнати са договорености с партньорите по текущи договори, по които има забавяне, допълни той. По негови думи в момента заводът дори не може да смогне да изпълни направените заявки.

„Има достатъчно работа за предприятието, има бъдеще. „ВМЗ-Сопот“ АД няма да се приватизира, докато аз съм министър“, заяви Лукарски.

Той увери работниците, че съкращения няма да има и предвид обемите на договорените поръчки може да се наложи да се наемат и нови. При възможност и добри договори ще се търсят варианти и за увеличаване на работните заплати и изплащането на бонуси.

Според икономическия министър има достатъчно основания да смята, че сегашното ръководство си върши работата. „Ако бъда убеден, че нещата не вървят, тогава може и да има смени“, допълни той, като обясни, че в момента се сменят доставчици и новите договори, които се подписват, са между 5 и 10% по-благоприятни за завода.
 
„Ще направим всичко възможно да подобрим условията на труд и да гарантираме работата на хората“, увери Лукарски, като посочи, че се търсят възможности за това през ОП „Иновации и конкурентноспособност“ и други европейски програми, включително и за модернизиране на поточните линии.

Относно мерките за сигурност той каза, че те явно не са били на добро ниво предвид случилите се инциденти на площадката в Иганово. „Ако трябва, ще проведем конкурс за нови фирми за охрана“, завърши Лукарски.

Работата в цеховете на площадката на ВМЗ Сопот в Иганово беше прекъсната за около два месеца и половина след два взрива в края на март и в средата на април. В средата на юни работата в цеховете бе подновена, като малко преди това стана известно, че директорът на дружеството Иван Стоенчев е отстранен от длъжност

Загубите, само след взривовете, са в размер на близо 3 милиона лева.

Междувременно на полигон на военния завод в с. Анево се случи още един инцидент, макар и от различно естество – при учение избухна дефектна граната, която уби един човек и рани други четирима.

В началото на миналата седмица работниците от ВМЗ-Сопот поискаха оставката на борда на директорите на предприятието, защото според тях те обслужват чужди интереси. От КНСБ заявиха, че дружеството се води умишлено към несъстоятелност с цел да се смени собствеността на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Само *** чиновници не са наясно, че с външни партньори трябва да се работи МНОооГО внимателно. Кадруването в Кинтекс (с промени през месец-два), глупостта с ВМЗ да НЯМА изпълнителен директор- водят до отдръпване на клиентите. Тогава са на ход частните търговци на оръжие. Влезте в сайта на межд. комисия и вижте колко са фирмите за търговия с оръжие: 10 пъти ПОВЕЧЕ??!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още