IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временна анкетна комисия ще проверява съмнения за картел при горивата

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП временната комисия да проучи фактите, свързани с наличие на картел на пазара за горива

11:54 | 20.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Депутатите създадоха временна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнение за изкривяване на конкуренцията на пазара на горивата и за съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до 2016 г. Предложението е внесено от парламентарната група на ГЕРБ, подписано от народни представители от Патриотичния фронт и Реформаторския блок.

Комисията е от 20 представители от всички парламентарни групи. Председател е Валентин Николов от ГЕРБ, а заместниците му са Петър Славов от РБ и Емил Димитров от ПФ, предава БТА.

Комисията ще работи три месеца. Целта й е изясняване на пречките пред конкуренцията и възможните злоупотреби с господстващо положение и приемането на законодателни мерки и действия за подобряване на конкуренцията на пазара на горива. 

Вчера ГЕРБ и БСП внесоха паралелни искания за създаване на анкетна комисия за горивата.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова анонсира вчера внасянето на искането за създаването на анкетната комисия, която да провери обвиненията за картела на горива, за които съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Днес обаче депутатите отхвърлиха предложение на "БСП лява България" за създаване на временна комисия за проучване и установяване на факти и обстоятелства, свързани с наличие на картел на пазара за горива.

Таско Ерменков от "БСП лява България" изрази удовлетворение, че Народното събрание най-после е намерило тема, която отговаря на нуждите на обществото. Той отбеляза, че в предложението на групата не е определен срок за проверката, защото считат, че ако се вземе срок от осем години, може да се събере прекалено много информация, която не е необходима. Ерменков предупреди ГЕРБ, че ще понесе цялата политическа отговорност за резултатите от комисията заради пропорционалния принцип на конституирането й.

По време на дискусията заместник-председателят на ПГ на РБ Мартин Димитров отбеляза като положителен факта, че има две предложения за проверка на пазара за горивата. По думите му предложението на ГЕРБ е по-коректно, защото картелът е само една от формите на изкривяване на конкуренцията. Димитров смята, че комисията трябва да работи за законодателни промени, които да премахнат или намалят пречките пред конкуренцията на пазара на горивата, за да може, чрез ценова конкуренция цените в страната да бъдат сравними с тези в ЕС.

По думите на Емил Димитров (ПФ) темата е важна, защото секторът с горивата генерира приходи, които работят за купуване на гласове на магистрати и за генериране на престъпност. Той смята, че една такава комисия трябва да провери внасянето, преработката и продажбата на горива, както и дела на сивия и прозрачния сектор. Предложението на "БСП лява България" е доста балансирано, посочи Димитров. Той смята, че предложението на ГЕРБ обхваща период от осем години, шест и половина, от които е било тяхно управление. Когато някой сам проверява себе си, буди съмнения, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още