IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви се към премахване категоризацията на ресторантите и баровете

Отпадането й ще допринесе за значително облекчаване на туристическия сектор, намаляване на разходите и ускоряване на процедурите, посочват от МС

12:23 | 22.01.14 г.
Върви се към премахване категоризацията на ресторантите и баровете

Да отпадне изискването за категоризация на самостоятелните заведения за хранене и развлечения реши да предложи правителството на Народното събрание. Това ще стане с приемане на изменение и допълнение на Закона за туризма.

Днес кабинетът прие няколко предложения за облекчаване на бюрокрацията по отношение на туристическия сектор, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Отпадането на категоризацията ще допринесе за значително облекчаване на туристическия сектор, намаляване на разходите и ускоряване на процедурите за бизнеса, уточняват от Министерския съвет.

Припомняме, че още в края на ноември миналата година  директорът на дирекцията "Туристическа политика" към икономическото министерство Мария Иванова съобщи, че се върви към отпадане на категоризацията на самостоятелните заведения за хранене.

С предложените днес промени се предвижда и облекчаване на режима за регистриране на туроператори и туристически агенти, като се намаляват нормативно установените срокове за представяне на услугата, изискванията за образователния ценз и трудовия стаж на управителя на съответната фирма, както и за помещението, използвано за офис.

Сред промените, които предлага правителството, влиза и отделна наредба, регламентираща видовете форми на детски отдих и туризъм, облекчения за изискванията за храните в къщите за гости, правила за басейните и водните атракциони.

Създава се и възможност общински предприятия да могат да кандидатстват за получаване на удостоверение за извършване на туроператорска и/или туристическа агентска дейност.

Предвидени са изменения, с които се облекчават собствениците на къщи за гости по отношение изискванията на Закона за храните и регламентите от хигиенния пакет за този вид обекти.

„Част от предложенията целят да внесат яснота и прецизност в някои от разпоредбите на база опита от прилагането на закона от влизането му в сила до момента“, се казва в съобщението на Министерския съвет. Друга част пък имат за цел да се намалят процедурните затруднения за бизнеса и гражданите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още