IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Загубите за селското стопанство от руското ембарго са близо 300 млн. лева

Българската държава прави всичко възможно за решаване на проблема, каза земеделският министър

15:04 | 05.02.16 г. 5
Загубите за селското стопанство от руското ембарго са близо 300 млн. лева

Косвените загуби за селското стопанство от въвеждането на руското ембарго (през август 2014 година) до края на 2015 година се оценяват на 274 млн. лева. Това съобщи по време на парламентарния контрол земеделският министър Десислава Танева.

Тя уточни, че преките загуби са в размер на едва 20 млн. лева. "На толкова се оценява прекия пазар, който са имали ембарговите към момента производства в България към руския пазар", каза Танева.

Тя поясни още, че косвеният ефект от ембаргото се оценява на базата на "притиснатите надолу" цени на продукцията в резултат от появилия се излишък на пазара.

Пред депутатите земеделският министър беше категорична, че трябва да се работи за отпадане на санкциите, които налага Москва, за целия ЕС, не за отделни държави.

Така тя коментира информация на независимия депутат Велизар Енчев, според когото редица държави, сред които Германия, Гърция, Кипър и Унгария, са направили постъпки пред Русия за извършване на проверки в предприятия, които имат интерес за износ към руския пазар, с цел подновяване на санитарните разрешителни.

Депутатът препоръча страната ни да се присъедини към тази група и да бъде една от първите, които ще могат да възстановят износа след падането на продуктовото ембарго, което се очаква да стане в следващите 3-4 месеца.

Земеделският министър обаче беше категорична, на базата на запитвания до министерствата на земеделието, че посочените от Енчев държави не са подавали заявление за извършване на инспекции от страна на руските ветеринарни власти. 

"Всичко, което българската държава и МЗХ към момента може да направи, то се прави", каза още Танева по повод предприетите от България действия във връзка с руското ембарго.

Тя посочи, че съвместна работна група ще работи за подобряване на сътрудничеството в областта. Решение за нейното създаване е било взето по време на заседанието на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо сътрудничество, провело се в София в края на януари.

Сред темите, които ще разисква работната група, са ветеринарният и фитосанитарният контрол на Русия, възможности за сътрудничество във винарския сектор и за производството на житни култури, плодове и зеленчуци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Аха , аха ...почти сме на далавера !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 8 години
Значи, българският потребител е спестил 260 милиона от самоналожените селскостопански санкции на Путин. Чудесна новина за потребителят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Може ли да ми преведете по сметка "незначителната" разлика между сумата от заглавието, и тази, посочена в статията. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още