IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законовите поправки за статута на курортите влизат в парламента наесен

Дейностите в курортите трябва да бъдат регламентирани, за да се гарантира качество на туристическия продукт, каза Николина Ангелкова

14:51 | 14.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През октомври в Народното събрание ще бъдат внесени промените в Закона за туризма, които да изяснят окончателно статута на националните курорти. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна, предава БТА.

По думите й това ще позволи дейностите в тях да бъдат ясно регламентирани.

„Националните курорти са имиджът на българския туризъм и изключително много трябва да се внимава как представяме този имидж. Много важно е да се приеме архитектурната визия на курорта, да се обособят различни зони, за да се знае къде какви дейности може да се извършват“, каза Ангелкова, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма.

По думите на министъра дейностите, които се извършват в курортите, трябва да бъдат регламентирани, за да се гарантира качество на туристическия продукт. Всички други еднократни, спорадични прояви водят по-скоро до негативно представяне на нашата страна като туристическа дестинация, коментира министърът.

Ангелкова ще съгласува специалния статут на националните курорти в тясно сътрудничество с бранша.

За плажовете новите изисквания ще влязат в сила през следващото лято, обещава Ангелкова. Подготвя се специална визия за временните преместваеми обекти в курортите.

Тя каза, че най-честите нарушения на плажовете са свързани с липса на спасители. Това лято много по-малко нередности са констатирани с поставянето на допълнителни преместваеми обекти. До момента такива са установени на три плажа, но повторна проверка показва, че тези обекти са премахнати.

Тази година нарушенията са свързани с това, че на плажове, за които има приключила процедура за отдаване под наем, новият стопанин или не иска да подпише договора си, или не е допуснат от предишен наемател. По този начин ивиците остават неохраняеми, като държавата е длъжна да подсигури спасители и почистване, а в същото време на ивицата се извършва търговска дейност, което е недопустимо, коментира министър Ангелкова.

Министерството на туризма е сигнализирало кметове и областни управители заведенията да бъдат затворени.

Що се отнася до проверките на вицепремиера Симеонов Николина Ангелкова коментира, че проверките на туристическото министерство са самостоятелни и са свързани с управлението на плажовете - „нямат нищо общо с тези на вицепремиера Симеонов“.

„Инспекциите, които се извършват от Министерството на туризма, са само на плажовете, не и по отношение на хората и винаги са в светлата част на денонощието. Когато бъдат установени нарушения, се правят предписания, а след това има повторни инспекции и ако изискванията не са изпълнени, следват санкции“, каза Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още