IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса ще плаща по нов начин онколекарствата

Механизмът може да спести около 1,5 млн. лв. месечно

18:16 | 11.04.17 г.
Здравната каса ще плаща по нов начин онколекарствата

Според Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) всеки месец 1 млн. лв., дадени за лекарства срещу рак, отиват "на боклука". Обяснението е, че препаратите за химиотерапия се използват частично, а не напълно.

Мерките, които взе Касата обаче, разбуниха медицинските среди, твърди bTV.

Досега НЗОК плащаше за цял флакон от съответното лекарство, но вече спира да го прави. По думите на подуправителя на касата д-р Димитър Петров новият начин на плащане може да спести около 1-1,5 млн. лв. месечно.

Тези пари се губят, защото не се влива цялото лекарство, а определена доза от него. Остатъкът пък се изхвърля заедно с ампулата. Затова Здравната каса иска да плаща не на флакон, а на доза. Дозите се изчисляват въз основа на теглото – 81 кг за мъжете и 67 кг за жените. Ако има по-тежки или по-леки пациенти, това за Касата е без значение. Тя винаги ще плаща за химиотерапия с доза 81 кг за мъже и 67 кг за жени.

Лекарите са против новата методика, защото смятат, че с нея болницата трябва да доплаща за химиотерапията на пациент, който тежи повече от 80 килограма.

Според Димитър Петров обаче това е абсурдно.

„Ако има 100 болни на химиотерапия, абсолютно съм сигурен, че средното тегло на стоте болни, които те ще лекуват, ще бъде доста под средното, което ние им плащаме“, коментира той.

Мярката е набелязана от националния фонд като един от начините за засилване на контрола върху публичните разходи за лекарства.

Разходването на публични и частни средства за лекарства е несъразмерно с растежа на брутния вътрешен продукт – за последните години има 200% ръст на разходите за медикаменти, а ръстът на БВП е с малко над 3 на сто, сочат данните на Министерството на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още