IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП се заема с поземлените отношения и комасацията

Социалистите представиха управленски проект за земеделието

17:29 | 23.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Поземлените отношения и спиране раздробяването на земята са сред акцентите в управленски проект на БСП за земеделието, който беше представен днес на дискусия от народния представител Светла Бъчварова.

Като първи приоритет тя очерта поземлените отношения собственик - ползвател и предложи ревизия на Закона за собствеността и ползване на земеделските земи от гледна точка на противоречивите политики, които според БСП се осъществяват чрез него.

Бъчварова отбеляза колко е важно да спре раздробяването на земята, като подчерта, че тази мярка е задължителна, предаде БТА. 

Тя обърна внимание и на създаването на устойчиви форми на стопанисване и коментира, че преброяването през 2013 г. показва 40-45% намаляване на малките стопанства. По думите й трябва да има преглед на структурите в земеделието и за всяка структура в населено място да бъде намерен механизъм да бъде запазена.

Светла Бъчварова засегна и темата за храните и отбеляза, че ако ще имаме Българска агенция по безопасност на храните, то тя трябва да бъде методичен център, който да осъществява политиките по проверка и оценка на риска. Другата насока на работа е свързана с необходимостта българският производител да има защита.

Други приоритети за БСП са сектор "гори", както и селскостопанската наука.

Манол Генов, народен представител от БСП, представи приоритетите в областта на екологията и отбеляза, че политиките на социалистите ще бъдат насочени основно към ограничаване на загубата на биологично разнообразие и възстановяването му, опазване на водите, както и на чистотата на атмосферния въздух. Той посочи също, че трябва да се обърне внимание и на почвите и опазването на горите.

Приоритет ще бъде и управлението на отпадъците. Управленският проект предвижда тотална смяна на философията по отношение на разделното събиране. Трябва да се помисли и за екологичното възпитание на децата от ранна възраст, подчерта Генов.

Днешното събитие е по повод предварително поетия ангажимент на БСП за организиране на дискусии по платформата на партията по сектори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още