IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът на Google с неподходящите видеоклипове в Youtube

Много компании и британското правителство замразиха рекламните си кампании, след като клиповете им се излъчват в екстремистко съдържание

14:58 | 21.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският интернет концерн Alphabet бе принуден да поиска публично извинение от рекламодателите си заради екстремистко съдържание сред предложенията си.

„Бих искал да започна с това да поднеса извинения. Молим да ни простите. Когато се случи нещо подобно, ние поемаме отговорност“, каза Мат Бритин, ръководител на европейския бизнес на Google, по време на конференцията Advertising Week Europe в Лондон, цитиран от Financial Times.

Причината за проблемите всъщност се крие във видео платформата Youtube. Редица големи компании, както и самото британско правителство замразиха рекламните си кампании там, защото те често се показват след излъчване на екстремистко съдържание. В понеделник например търговецът на дребно Marks & Spencer обяви официално, че засега преустановява рекламирането в платформата, след като стана ясно, че рекламата на концерна е показвана, докато в основната страница се е излъчвал клип с екстремистко съдържание. BBC, както и големите банки HSBC и Lloyds също са сред клиентите, които са замразили рекламите си. 

Според Бритин повечето мерки на Google срещу подобни случаи са ефикасни, но „ние трябва да станем по-добри“. Изявлението му е било направено по време на дискусия с Кейт Уид, директор на отдела по маркетинг в Unilever, също един от големите клиенти на Google.

Казусът доби особена популярност през миналата седмица, като се подхранва и от медиите. Така например в петък The Times излезе с водещо заглавие „Данъкоплатците финансират екстремисти“. Тогава стана ясно, че реклами на британски институции се излъчват във видеа, в които бившият лидер на Ку-клукс-клан Дейвид Дюк разкрива своята теория, че евреи подготвяли етническо прочистване на бялото американско население. Според изчисленията на вестника и някои видеоклипове на ислямистки екстремисти и хомофобски проповедници са успели да привлекат чрез езика на омразата в YouTube реклама за шестцифрени суми.

Последва и включване от страна на политиците. По време на изслушване в британския парламент мениджърът на Google Питър Барън нарече видеото на Дейвид Дюк съвместимо с правилата за излъчване и отбеляза, че всяка минута в платформата се качват 400 часа видео съдържание.

„Ние искаме да гарантираме, че няма незаконно съдържание в платформата и да реагираме възможно най-бързо, ако се съобщава за такова съдържание“, цитира Telegraph мениджъра. Представители на Facebook и Twitter също са били разпитани от парламентаристите.

Всяка минута потребителите зареждат средно по 400 часа видео в Youtube. Според компанията около 98 на сто от това съдържание се преглеждат в рамките на следващите 24 часа. „Знаем, че в тази насока трябва да направим дори повече“, казва Бритин. Така например Google ще инвестира повече в нови технологии, за да може да реагира по-бързо и адекватно в случай на оплаквания.  

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още