IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЕМ проверява "На кафе" за опасни съвети и абсурдни теми

Регулаторът очаква становище на здравното министерство за нарушения

15:59 | 29.12.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съветът за електронни медии (СЕМ) проверява предаването на "На кафе" на "Нова телевизия", става ясно от съобщение на интернет страницата на институцията.

Регулаторът е поискал становище от Министерството на здравеопазването по повод предаването от 8 декември, за което има съмнение, че в нарушение на Закона за здравето са рекламирани неконвенционални методи за лечение.
По случая в СЕМ е постъпил масов сигнал от граждани за "абсурдните теми и опасните съвети" към телевизионната аудитория.

Справка в архива на предаването показва, че във визираното предаване гостува диетологът Наташа Кембъл - Макбрайд. Тя разказва за методи за лечение на заболявания като аутизъм, епилепсия и автоимунни нарушения с диетата GAPS.

СЕМ обаче се опасява, че това предаване нарушава разпоредби на Закона за здравето срещу насърчаване на поведение, което застрашава здравето и безопасността и на Закона за радиото и телевизията, които забраняват всички форми на реклама на неконвенционални методи, включително свързването им с дейности по профилактика, диагностика, лечение и рехабилитация.

Регулаторът ще предприеме предвидените в законодателството действия на базата на становището на здравното министерство, става ясно още от съобщението на сайта на институцията.

На 11 април през тази година в предаването на "На кафе" е коментирана и темата за задържане на течности в организма и лечението на получилите се отоци с природни средства . В началото на годината са давани и съвети за прочистване на лимфата с пиенето на урина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 7 години
Предаването е развлекателно, а не медицинско! СЕМ периодично започват някакви проверки, просто за да напомнят за съществуването си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още