IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция закри 45 всекидневника и 16 ТВ канала

Уволнени са почти 90 генерали

00:38 | 28.07.16 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Турция закри 45 всекидневника и 16 ТВ канала

Турция продължава със засиления си контрапреврат. 

Късно в сряда властите обявиха, че са разпоредили закриването на 45 вестника и 16 телевизионни канала, 3 агенции, 23 радиостанции и 15 списания, като по този начин потвърдиха неофициална новина на CNN-Türk.

Сред закритите според телевизията са новинарската агенция Cihan, прокюрдският канал IMC TV и опозиционният всекидневник Taraf.

Междувременно властите в страната издадоха заповеди за арести на още 47 журналисти от бившия опозиционен вестник Zaman, предаде Ройтерс, позовавайки се на анадолската агенция. 

По-рано през годината Анкара пое контрола над вестника с мотива, че той е част от мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван, че стои зад опита за преврат. След това медията смени рязко политиката си.

Заповедите са за задържане на мениджъри и някои служители, включително и на колумнисти, заяви представител на турските власти. Според него прокурорите не се интересуват от това какво са писали отделните колумнисти, а причината за ареста им вероятно са предполагаеми връзки с мрежата на Гюллен.

По-рано през седмицата стана ясно, че са издадени заповеди за задържане на 42-ма журналисти, 16 от които са били оставени в ареста.

Също късно в сряда стана ясно, че страната уволнява от армията повече от 1600 военни, сред които и 87 генерали и адмирали - почти една пета от висшите офицери на членката на НАТО. Вътрешният министър Ефкан Ала поясни, че от неуспешния опит за преврат на 15 срещу 16 юли насам са задържани над 15 хил. души, сред които - около 10 хил. военни, от които близо 8 хил. може да бъдат изправени пред трибунал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Брех тоя прокарвач на приемливия исламизъм в европа съвсем го подкара през просото. *** важното е, че е в пъти по-демократичен от властелина на мордор, нал тъй, момци? Що не напишете някой коментар с огромни букви, в който чрез обективни сравнения да докажете демократичността на действията в турция? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Какво са ревнали всички бе...на маймунчев ако му спретнат преврат какво ше прави , ше ги порицае публично само ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
мале мале
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още