IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wikipedia забрани позоваването на Daily Mail

Онлайн енциклопедията заяви, че вестникът и уебсайтът му често не предоставят достоверна информация

12:11 | 10.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Wikipedia забрани цитатите от британския таблоид The Daily Mail, след като редакторите на онлайн енциклопедията решиха, че вестникът е издание, на което „като цяло не може да се разчита“, пише CNN.

Решението беше взето след дългогодишни разпалени дебати сред общността от доброволци редактори на Wikipedia относно това дали може да се има доверие на Daily Mail. Тази седмица редакторите обясниха, че решението е свързано с „репутацията на Daily Mail за слаба проверка на фактите и търсене на сензации“.

В резултат Daily Mail и неговото онлайн издание ще бъдат избягвани като източници на информация за Wikipedia, “особено, когато съществуват други по-надеждни източници“.

Редакторите препоръчват инсталирането на „филтър за редактиране“, който ще „предупреждава редакторите, които се опитват да ползват Daily Mail като източник“. Освен това насърчават доброволците да преразгледат хилядите цитати от изданието, които вече са намерили място в Wikipedia, и да ги „премахнат и заместят с подходящи“.

Говорителят на Daily Mail не е отговорил на запитването за коментар.

Подобен ход е нещо необичайно за Wikipedia, която също се сблъсква с проблеми и въпроси относно неточности в информацията. Но в уебсайта има специална група от редактори, които активно следят написаното, за да улавят евентуални грешки или съмнителни позовавания.

Част от тези редактори са против забраната на Daily Mail и твърдят, че таблоидът е надежден за определени теми. Те също така посочват, че отделянето на един източник по този начин, води до игнорирането на други съмнителни източници, които все още са разрешени в Wikipedia.

The Daily Mail е един от най-продаваните британски таблоиди, а уебсайтът му публикува по около 1600 статии на ден. Това е и най-четеният вестник онлайн в света. Но в редица случаи текстовете предлагат недостоверна информация, а тя достига до голямата аудитория на изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още