IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моментът на истината за американските компании

Бизнес настроенията се подобряват и пазарът очаква да види какво ще предприемат компаниите

17:35 | 25.02.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Говорете си каквото искате за икономическите мерки на американския президент Доналд Тръмп, но е трудно да се оспори ползата, която той оказа върху корпоративните настроения, пише Bloomberg в свой коментар, озаглавен „Моментът на истината за американските компании“.

Думата „оптимизъм“ не престава да оттеква в инвеститорските среди. Мениджърите са използвали думата "оптимист" при рекордните 51% от разговорите за приходите през това тримесечие, показва анализ на Bank of America Corp. Също така те описват бизнес ситуацията по-често като „по-добра“ и по-рядко определят нещата като „лоши“ или „по-слаби“. Позитивните настроения не са били толкова силни от две години насам.

Други показатели за корпоративното настроение също погледнаха на север от изборния ден в САЩ. Индексът на National Federation of Independent Business скочи със 7,4 пункта през миналия месец до 105,8 пункта, най-големият скок от 1980 г. насам.

Оптимизъм цари и относно приходите през четвъртото тримесечие на 2016 г. , като компаниите, които са повишили прогнозите си за периода са повече от тези, които са ги понижили, като превесът на "оптимистите" за този период от годината не е бил толкова голям 2011 г. насам.

Логичният въпрос тук е дали подобрените настроения ще накарат компаниите от S&P 500 да спрат да влагат пари в обратни изкупувания и дивиденти и да започнат отново да инвестират в заводи и оборудване. Morgan Stanley, казва, че това е възможно.

„Бизнес настроенията се подобряват от деня на президентските избори в САЩ, с което се увеличават и плановете за по-големи капиталови разходи“, коментира икономистът Елън Зентнер.

Докладът на Търговския департамент за икономиката през четвъртото тримесечие показва, че бизнес разходите за оборудване са нараснали с 3,1%, което е първият ръст от пет тримесечия.

„Голяма част от подобрението, което виждаме, е отразено в настроенията на сектора, но това, което наистина търсим и искаме да видим е подобрението да дойде от реалната корпоративна дейност“, коментира в интервю пред Bloomberg Ричард Търнил, управляващ директор и главен стратег в BlackRock Inc.

По думите му това иска да види пазара, за да отчете още по-големи повишения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 7 години
по скоро щото помпаха печатницата 7-8 години, сега жънат резултата :):)не придавай толкова важност на рижия :):) а подкрепата към теб от Овчо показва че си на грешен път :):) а неграмотноста която демонстрираш относно Буш, който е от партияна на рижия, ще се направя че не е виждам :):) ... а по времето на Клинтън икономиката им избухна също толкова добре както сега :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
scott
преди 7 години
Вложениа в заводи? Никога.АКО ПО(ВАТ ДА ВЛАГАТ В ПРОИЗВОДСТВА ШЕ СИ НАПРАВАТ НОВИ КРЕМИКОВСКИ ЗАВОДИ. КОЛКОТО ПОВОЧЕ РАБОТЪТ, ТОЛКО ПО ШЕ СА НА ЗАГУБА. Префинената търговиа, преминала отвад границите на измамата не мож да ти понесе и продажби от ново производство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 8
Slavi.13
преди 7 години
Що така ?! Ами щото и скептиците разбраха, че без шайката на Клинтън-Буш-Обонго за САЩ ще е много по-добре! "Различните" протестират...но кои са те?! Милионерите артисти, мигрантите и .... обратните, НО ТОВА НЕ Е АМЕРИКА! Успих и късмет на САЩ с Тръмп и дано ЕС тръгне по-пътя на национализма и себеоткриването на общочовешките ценностти, а не на трансексуалните идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още