IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на 77-мо място в корупционния индекс на Transparency International

Най-прозрачен е публичният сектор в Дания и Нова Зеландия, а най-корумпиран - в Сомалия, Северна Корея и Афганистан

10:30 | 03.12.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Държавите с резултат под 50 точки се считат за високо корумпирани. <em>Снимка: Transparency International</em></p>

Държавите с резултат под 50 точки се считат за високо корумпирани. Снимка: Transparency International

България е на 77-мо място по прозрачност на публичния сектор в класацията на Transparency International от общо 177 държави. Страната ни събира общо 41 точки – колкото и миналата година.

Страните в класацията се оценяват по скала от 0 до 100, като по-ниските оценки означават, че публичният сектор се възприема като силно корумпиран, докато високите и по-близки до 100 резултати означават, че публичният сектор е по-прозрачен. При резултат под 50 точки страната се счита за силно корумпирана.

Позицията в индекса за възприятие на корупцията страната ни споделя със Сенегал и Тунис. След нас са Китай и южната ни съседка Гърция, а преди нас, т.е. по-малко корумпирани, - ЮАР, Сърбия, Бразилия, Босна и Херцеговина и северната ни съседка Румъния.

В световен план най-прозрачен е публичният сектор в Дания, Нова Зеландия, Финландия, Швеция, Норвегия, Сингапур, Швейцария, Холандия, Австралия и Канада. В дъното на класацията – т. е най-корумпирани, са Сомалия, Северна Корея, Афганистан, Судан, Южен Судан, Либия, Ирак, Узбекистан, Туркменистан и Сирия.

От държавите от Европейския съюз (ЕС) най-корумпирани са Гърция, България и Румъния (съответно 80-то, 77-мо и 69-то място в класацията). Сред най-прозрачните държави се нареждат още Люксембург, Германия, Исландия, а сред най-непрозрачните – Италия, Словакия, Чехия, Хърватия, Латвия, Унгария и други.

„Индексът на възприятие на корупцията за 2013 г. показва, че всички страни все още са изправени пред заплахата от корупция на всички нива на управление - от издаването на местни разрешителни до прилагането на закони и подзаконови актове“, коментира председателят на организацията Хюгет Лабел.

Дори и държавите с най-прозрачен публичен сектор са изправени пред редица проблеми, особено свързани с наблюдението на големите обществени поръчки, допълва Лабел.

В доклада на Transparency International се подчертава, че корупцията остава едно от най-сериозните предизвикателства в световен мащаб, особено в чувствителните сектори, в които попадат политическите партии, полицията и съдебната система. „Публичните институции трябва да станат по-отворени по отношение на тяхната работа и властите да са по-прозрачни при вземането на решения“, посочва се в доклада на организацията.

„Бъдещите усилия за справянето с изменението на климата, с икономическата криза и крайната бедност ще бъдат изправени пред барикада под формата на корупция“, предупреждава още организацията. Международните организации като Г-20 например трябва да се борят с прането на пари, да принуждават корпорациите да станат по-прозрачни и да преследват връщането на откраднати активи, допълва се в доклада.

„Време е да спрем тези, които се измъкват с актове на корупция. Законовите пропуски и липсата на политическа воля улесняват, както вътрешната, така и трансграничната корупция. Призоваваме за интензивни усилия за борба с безнаказаността на корумпираните“, заключава Хюгет Лабел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
deant
преди 10 години
На какви семинари по облъчване ходиш и аз да се запиша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 8
Internet
преди 10 години
Милиционерите от ГЕРБ са толкова крадливи, че немогатдабъдатминати никак и то никогоДС-СИК закалката им е ненадмината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
FINTA
преди 10 години
Споко де! Сега ще видиш хидроинжинерите кви точки ще натрупат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 9
Internet
преди 10 години
Милиционерите от ГЕРБ не ни помръднаха дори с йота нагореМъкааааааааааааааааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
dakl
преди 10 години
Скептичен съм за достоверността на тези данни. От опит знам обаче , че в много страни където съм живял корупцията е в пъти по голяма от тази у нас. Да не говоря за Украйна , където корупцията е с гигантски мащаби по голяма от България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още