IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизборните кампании стартираха с високопарни слова

АБВ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и Веселин Марешки започнаха официално битката си за поста

16:13 | 08.10.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Откриването на кампанията на Реформаторския блок. <em>Снимка: РБ</em></p>

Откриването на кампанията на Реформаторския блок. Снимка: РБ

Официалният старт на президентската кампания в България вече е факт, след като днес в столицата три партии откриха кампаниите си - АБВ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт. Старт на своята кампания даде с концерт на легенди на българската музика даде и Веселин Марешки. 

Ще гласувате ли на президентските избори

Президентските избори ще се проведат на 6 ноември. Тогава ще има и референдум с три въпроса, а кампанията вече стартира официално.

Да, ще гласувам, но само на изборите, не и на референдума.
Да, ще гласувам и на изборите за президент, и на референдума.
Не, не виждам подходящ кандидат.
Ще гласувам само на референдума.
Не знам все още.
Общо 2300 гласа

Със заявка за победа тръгнаха претендентите на левите - номинираният за президент от АБВ Ивайло Калфин и кандидатът за вицепрезидент Любомир Халачев. Същата нагласа показа и лидерът на АБВ Георги Първанов.

От АБВ са категорични, че Калфин е най-подготвеният кандидат за "Дондуков" 2. Първанов описа колегата си като най-добрият български евродепутат и най-добрият външен министър, когото България е имала, предава Bulgaria ON AIR.

„Влизаме в тази битка, за да победим", заяви от своя страна Ивайло Калфин, цитиран от Bulgaria ON AIR.

А кандидатът за президент на Реформаторския блок тръгна към Президентството като опозиция на статуквото. Трайчо Трайков и ген. Съби Събев откриха кампанията си със заявка да спазват евроатлантическата ориентация на България. Трайков добави, че сам не може да води битката, но с обединения Реформаторски блок зад гърба си победата е възможна.

„Не очаквайте честна битка, аз не я очаквам", заяви кандидатът на реформаторите от трибуната. "Но трябва да тръгнем напред сега, днес, не утре".

Обединените патриоти също дадоха старт на кампанията си за президентските избори. Техни претенденти са Красимир Каракачанов и Явор Нотев. Зад тези номинации застават ВМРО, Националният фронт за спасение на България и Атака.

Националистите успяха първи да издигнат своите претенденти след тежки преговори между трите формации, които доскоро бяха в силно обтегнати отношения.

„Кога, ако не сега и кой, ако не ние ще направим това, което се очаква, което е нужно за оцеляването на род, родина, на страната ни?", обърна се към избирателите кандидатът за вицепрезидент Явор Нотев.

„Другите кандидати Ви обещават светло бъдеще, но не споменават какво са направили за хората дори през последната година. За мен най-добре говорят делата ми – вече 25 години правя добри неща за българите. Преборих вече два картела - този в лекарствата, и този в горивата. Ясно е, че моделът "Марешки“ работи, затова той е и неудобният за корумпираната политическа система“, заяви пък от своя страна от сцената на зала "1" на НДК Веселин Марешки.

 Лидерът на Национално освободително движение „За Чиста и Свята Република“ направи аналогия с местния вот във Варна преди пет години, когато въпреки заблудите на социолозите, че няма никакъв шанс да се пребори за кметския стол, Марешки стигна до балотаж.

„Време е да спрем да ни ограбват, да спрем корупцията и да разрушим политическата система“, призова независимият кандидат за президент, цитиран от пресцентъра на организацията му. 

Междувременно ллидерът на европейските социалисти Сергей Станишев откри обучението за доброволци и ПЕС активисти в София.

„Президентската кампания е много важна за бъдещето на страната ни. Има няколко фактора за нашата победа. Първият са кандидатите – Румен Радев и Илияна Йотова са силна кандидат-президентска двойка – като излъчване и като комбинация от допълващи се качества. Ген. Радев се възприема позитивно от хора, които са извън левицата – не само извън БСП, но и извън левицата като цяло. Той е човек с характер, човек на честта", каза Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП.

По думите му днес ГЕРБ са много по-слаби, отколкото през 2011 г. "Тогава Борисов като примиер имаше личен рейтинг от 70%. Българите го следваха и му вярваха. Сега нещата са различини – това личи и по тренда на изборите от 2009 г. до сега“, добави Станишев. 

„Ще продължаваме ли да имаме прзидент, който да обслужва интересите на управляващите и на чужди държави или такъв който да намери сили и да се бори? Президентът може да е тази сила, която да противостои на упарвляващите, които не работят за доброто на страната ни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Циркът на ***. По-голямо падение в българската изтория досега не е имало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Участието на Пищова и Шишарката , нямам нищо против хората, показва нивото на политическата "класа" която "решава" бъдещето на България.Един Плевелиев например , щеше да ни вкара във война с Русия без да се замисли , воден изцяло от лични интереси !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
needle
преди 7 години
И нито дума за г-н Пищова...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
Сините камъни
преди 7 години
Не знаех, че б-а-с-т-у-н е лоша дума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
Сините камъни
преди 7 години
Според анкетата в "Сега", която май не я виждам вече, около 42% бяха за Радев, другите събираха по някое едноцифрено число процент, а, и броят на "различните" , които тролят там се отчете също при Райков около 11%. В Cross Радев имаше около 72%, другите с по един *** кретаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още