IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трети претендент влиза в битката за поста на Иван Искров

Патриотичният фронт предложи президента на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов

12:37 | 10.06.15 г. 1
<p>
	Доц. Григорий Вазов. <em>Снимка: ВУЗФ</em></p>

Доц. Григорий Вазов. Снимка: ВУЗФ

Доц. Григорий Вазов – президент на Висшето училище по застраховане и финанси, влиза в битката за стола на Иван Искров. Номинацията му дойде от Патриотичния фронт.

Припомняме, че ГЕРБ номинира за поста финансиста Димитър Радев, а Движение България на гражданите – Бисер Манолов. Като независим кандидат се представи експертът от Европейската банка за възстановяване и развитие Камен Захариев.

По-рано днес депутатите решиха обаче, че само парламентарни групи и независими депутати ще могат да предлагат кандидати за нов управител на Българската народна банка (БНБ).Този текст беше записан в процедурните правила за избор на нов гуверньор на институцията.

С гласовете на ГЕРБ и ДПС беше отхвърлено предложението на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров всеки народен представител да може да предложи претендент.

Според Димитров Конституцията гарантира законодателна инициатива на всеки депутат, а не само на независимите. Също така той посочи, че с тези правила няма как народни представители от различни групи да имат общ кандидат.

Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на бюджетната комисия в парламента, му отговори, че няма как всеки депутат да предлага кандидати, защото така можело да има 240 имена за шеф на БНБ. От ДПС също се обявиха против, защото по този начин се размивала отговорността, както станало с Иван Искров.

С гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха отхвърлени и предложенията на Емил Димитров кандидатите задължително да представят концепция за развитие и управление, програма за изпълнение и мотивирана концепция за развитие на банковия сектор.

Народните представители записаха още, че новият управител на БНБ ще се избира с явно гласуване от депутатите чрез системата на парламента. Гласуването за претендентите ще е по азбучен ред на собствените им имена.

Новият шеф на БНБ ще се избира с гласовете на повече от половината присъстващи депутати. Ако няколко кандидати надхвърлят бариерата от 50 на сто от гласовете, управител на БНБ ще стане този, който е събрал най-много гласове. При недостатъчен брой гласове ще се прави второ гласуване. Ако и то е неуспешно – процедурата ще се повтаря, предвиждат още в правилата за избор на нов управител на БНБ.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Достойна кандидатура на Григорий Вазов! А това недоразумение Захариев се самопредлагал като "независим"?!? Направо да си признае кой медиен олигарх го лансира и седи зад кандидатурата му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още