IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За неспокойния дух на откривателя и оцеляването в бизнеса с малък начален капитал

Изграждането на фундаментите на компанията е ключ към успеха на стартъп компаниите, вярва професор Вал Маринов

15:22 | 03.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

Професор, технически директор, основател на стартъп компания... Вал Маринов има над 10-годишен опит в индустриалния свят и повече от 25 години академичен опит в областта на производствения инженеринг. Понастоящем е професор в North Dakota State University, Фарго.

Той е и главен технически директор и основател на стартъп компанията Uniqarta, Inc. Компанията се занимава с разработка и пласиране на пазара на технологии за пакетиране на ултратънки полупроводникови чипове за гъвкави хибридни електронни устройства. Uniqarta печели на няколко пъти безвъзмездно финансиране от National Science Foundation и NextFlex Flexible Hybrid Electronics Manufacturing Institute. Компанията наскоро бе включена в класацията „Best University Startups 2016“ заедно с 34 други стартъп компании в САЩ.

Вал Маринов ще бъде един от панелистите в първата Bloomberg конференция The Next Big Thing на 12 октомври в София. Ето какво разказва той преди събитието за предизвикателствата пред стартъп компаниите.

При стартирането на бизнес по-важното е не веднага да хукнеш да търсиш повече пари, а да се концентрираш върху изграждането на фундаментите на компанията - доразвиване на продукти или технологии, оформяне на екипа, идентифициране на пазарните възможности, изграждане на връзки с партньори, смята Вал Маринов.

По думите му най-ценното, което е научил от работата си в Uniqarta, е как "да останеш с всичкия си" и да оцелееш, когато започнеш с микроскопичен начален капитал, открито пренебрежение към грандиозните ти идеи и огромни очаквания за бърз успех, особено от страна на близки и познати. И всичко това в една изключително амбициозна и конкурентна среда, в която всеки иска да е на върха.

„Освен това – знай, че нищо не знаеш и има още много да учиш, а също така обичай професионалния си ближен, защото всичко в областта на високите технологии е резултат на колективен труд, колкото и голям гений да си. И може би най-важното – имай вяра в себе си“, казва Маринов.

Компанията му в момента работи усилено върху две технологии за гъвкава електроника с дебелина 4-5 пъти по-малка от тази на косъма, които са индиферентни по отношение на крайните приложения. С тези технологии може да се направи „умна“ хартия, електроника за гъвкави дисплеи, имплантирани или закрепени за кожата сензори, с които се следят основните биопоказатели, интелигентни опаковки и т.н. - приложенията са безкрайни.

Високите технологии са една от малкото професионални области, в които колкото повече вървиш напред, толкова повече възможности откриваш, вярва Маринов.

„Ако имаш в себе си неспокойния дух на откривател, ако да бъдеш безкрайно любопитен е нещо, от което не се срамуваш или страниш, ако не се задоволяваш със статуквото и нямаш манталитета „работно време от 9 до 18“ – тази област е за теб", казва той. Професорът е убеден, че САЩ са най-доброто място за кариера във високите технологии. За младите хора, които искат да навлязат в тази област, има плавен и безконфликтен преход от академичната среда до индустрията, аргументира се той. 

Bloomberg Conference THE NEXT BIG THING се провежда с подкрепата на Българска банка за развитие – генерален партньор, Българо-американска кредитна банка, OPEL,PwC и Carducci.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 7
misanthrope
преди 7 години
Браво на Вальо. Отлично е усвоил БГ практиката, да гепиш нещо от университета или от компанията в която работиш и да го превърнеш в собствен бизнес с микроскопичен капитал. Що фирми се родиха от Инрерпрограма, от МЕИ, от БАН, от ИММ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още