IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IDC: Спадът на PC пазара се забавя

Анализаторите на Gartner обаче не са толкова оптимистично настроени за пазара на персонални компютри

14:48 | 12.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През третото тримесечие продажбите на персонални компютри в света отчитат спад от 3,9 на сто на тримесечна база, което е по-слабо понижение от отчетените по-рано през годината на фона на опитите на индустрията да се съживи след няколкогодишните сривове, предава Bloomberg, позовавайки се на данни на IDC.

Производителите са доставили 68 млн. компютъра в глобален мащаб, докато година по-рано броят на продажбите е бил 70,7 млн., заяви в своя анализ IDC. През второто тримесечие свиването бе в размер на 4,1 на сто. Само за американския пазар обаче през третото тримесечие е имало ръст от 1,7 на сто, което е вторият пореден тримесечен ръст.

PC пазарът започва да се стабилизира след четири последователни години на спад, тъй като потребителите и предприятията започват да заменят застаряващите си машини. Търговските вериги започват да попълват складовете си преди решаващия за бранша празничен сезон, залагайки, че нуждата от обновяване на компютрите ще стимулира по-добрите продажби.

„Щастливи сме да видим подобряване на пазара“, казва Лорън Ловърд, вицепрезидент за IDC и отговарящ за сектора. „Усилията на индустрията за актуализиране на продуктите, за да се възползва от новите процесори и операционни системи са от критична важност“, добавя той.

Gartner Inc. от своя страна е по-песимистична в доклада си за третото тримесечие, отчитайки спад от 5,7% в световен мащаб в сравнение с година по-рано на фона на малка промяна във вялото търсене в САЩ по време на предучилищния сезон и слабите продажби в някои задгранични пазари. Според анализаторите ѝ оставяме зад гърба си осмото поредно тримесечие на негативни резултати. 

Според Gartner глобалните РС продажби са достигнали 68,9 милиона броя. Компанията определя това като „най-дългия период на спад в историята на РС бизнеса“. 

„На развиващите се пазари проникването на персоналните компютри е слабо, но потребителите там не са склонни да притежават компютри", казва Милкако Китагава, анализатор в Gartner, цитиран в изявление. „Потребителите на развиващите се пазари използват предимно смартфони или таблети за своите иначе компютърни нужди, а не споделят необходимостта от използване на компютър, колкото потребителите в развитите пазари".

Пазарните оценки се появяват на фона на обявление на Intel Corp., ключов доставчик на чипове за пазара, че повишава перспективата си за приходите за третото тримесечие, позовавайки се на признаци за „запълване на веригата на доставки на персонални компютри" и „симптоми за подобряване на търсенето на PC“.

Някои анализатори обаче все още се колебаят да обявят, че това е обрат на тенденцията.

„Компютрите се справят по-добре, няма съмнение в това", каза Си Джей Мюз, анализатор в Evercore ISI. „Аз не бих го нарекъл бърза промяна. Но мисля, че когато се вгледате в слабата наличност и песимистичната нагласа, все пак пазарът се справя по-добре от очакванията".

Кои са ТОП играчите вижте в графиката:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още