IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният сектор донесе силен ръст на Wall Street

S&P 500 и Nasdaq Composite завършиха сесията с повишение от 2,6%, водени от петролните и технологичните компании

23:23 | 02.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Енергийният сектор донесе силен ръст на Wall Street

Борсовите индекси в САЩ завършиха сесията със силни повишения, водени от компаниите от енергийния сектор, които успяха да се възстановят от тежките разпродажби във вторник.

Повишенията бяха най-осезаеми при американските петролни компании Halliburton, McMoRan Exploration и American Oil & Gas, чиито акции поскъпнаха с над 11% до края на сесията.

Водещият борсов индекс в САЩ Dow Jones IA, който обхваща 30-те най-големи и търгувани борсови компании, нарасна с 2,3%, за да завърши сесията на ниво от 10 249,54 пункта.

Широкият S&P 500 добави на свой ред 2,6% до 1 098, 38 пункта, докато индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повиши с 2,6% до 2 281,07 пункта.

Във вторник сесията на Wall Street приключи с резки понижения в самия край на търговията, като волатилността вероятно ще остане висока в очакване на петъчните данни за заетостта в неселскостопанските отрасли на американската икономика през май.

Според финансови анализатори безработицата в най-голямата икономика на света е паднала от 9,9% през април до 9,8% през май, след като са били разкрити 465 хил. работни места.

Освен енергийните компании сред най-печелившите днес застанаха и тези от технологичния сектор, като акциите на Apple, Microsoft, Intel, Hewlett-Packard и Cisco Systems поскъпнаха с между 1% и 4%. Книжата на Citigroup и Bank of America поскъпнаха съответно с 2 и 3%, като бяха най-търгуваните.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че планираните продажби на жилища са се увеличили силно за трети пореден месец през април, за което допринасят данъчните стимули на правителството и ниските лихвени проценти по ипотечните заеми.

Планираните съкращения на служители от големите щатски работодатели обаче са нараснали с 1,3% на месечна база през май до близо 39 хил. През април те паднаха до най-ниското си ниво за последните четири години. През последните 12 месеца заплануваните съкращения на персонал са намалели с 65 на сто.

Акциите на Ford Motor поскъпнаха с 4%, след като автомобилната компания обяви двуцифрен годишен ръст на своите продажби на автомобили в САЩ през май. Като цяло продажбите на леки автомобили в страната са се увеличили с 19,1% на годишна база до 1,1 млн. единици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още