IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат пенсионната реформа

Законовата база за усъвършенстване на пенсионния модел се очаква да бъде подготвена до септември

09:23 | 04.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Обсъждат пенсионната реформа

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди днес предложенията за пенсионна реформа. Законовата база за усъвършенстване на пенсионния модел в България се очаква да бъде подготвена до септември.

В началото на май социалният министър Тотю Младенов представи част от новите предложения, според които се предвижда от 1 юли 2011 г. да се въведат нови изисквания за пенсиониране. Предлага се да се запази сегашната възраст за пенсиониране - при жените на 60 г. и при мъжете - на 63 г. Вместо необходимия по текущото законодателство брой „точки“, съответно 94 и 100, се въвежда изискване за минимален осигурителен стаж - 37 г. за жените и 40 години за мъжете.

Навършилите пенсионна възраст, на които не им достигат до 3 години осигурителен стаж, ще имат право на пенсия в намален размер. За всяка година недостигащ осигурителен стаж размерът на пенсията се намалява с 2,4% (или с 0,2 на сто на месец). Предвижда се бонус с по 2,4 на сто на година, за тези, които продължават да работят без да им е отпусната пенсия, но имат изискуемите условия за възраст и осигурителен стаж.

Това е и един от вариантите за пенсионна реформа, обсъдени от Консултативния съвет по реформата към министъра на труда и социалната политика. По мнение на експертите този вариант е по-приемлив за хората и е по-изпълним в сегашните условия на базата на здравното състояние на населението. Вариантите за пенсионна реформа, по които работят социалните партньори са четири, съобщиха експерти.

Според друг вариант се предвижда от 2012 г. пенсионната възраст за жените да се увеличава с 4 месеца за година до достигане на 63 г. през 2019 г. От 2021 г. да започне увеличаване на пенсионната възраст за жените и мъжете с по 4 месеца на година до достигане на 65-годишна възраст. Право на пенсия да се придобива при 37 г. стаж и за двата пола. Според експертите този вариант предлага по-плавен преход към нарастване на пенсионната възраст.

С трети вариант се предлага право на пенсия за осигурителен стаж и възраст за мъже и жени да се придобива при навършване на 65 години при 15 години действителен осигурителен стаж. Създават се преходни разпоредби за родените преди 1 януари 1960 година. Родените преди тази дата според този вариант придобиват право на ранна пенсия за осигурителен стаж и възраст при следните условия: жени - при навършване на 60 годишна възраст и сбор от възрастта и осигурителния стаж не по-малко от 94; мъже - при навършване на 63 години и сбор от възрастта и осигурителния стаж не по-малко от 100. Пенсията им се намалява с 2,4 на сто за всяка година по-ранно пенсиониране до 65-годишна възраст. Намалението на пенсията отпада след навършване на 65-годишна възраст.

Ежегодно в Закона за бюджета на ДОО ще се определят диференцирани минимални размери на пенсията за осигурителен стаж и възраст в три групи - за тези с осигурителен стаж до 20 години, от 20 до 30 години и над 30 години. Според предложението в Кодекса на труда трябва да отпадне правото на работодателя да освобождава работника или служителя при придобиване право на пенсия или поне това право да не се отнася за придобиване на права по преходните разпоредби за ранно пенсиониране.

Четвъртият вариант предвижда да се започне с постепенно увеличаване възрастта за пенсиониране на жените, за да се преодолее дискриминационният елемент в условията за пенсиониране.

Поради факта, че до края на 2009 г. възрастта за пенсиониране на жените нарастваше по предходно решение, е необходим по-дълъг гратисен период, преди да се пристъпи към ново увеличаване на пенсионната възраст жените, отчитат експертите. Според тях по-подходящ и по-безболезнен вариант е този, при който се предлага увеличаване продължителността на осигурителния стаж. Той е по-гъвкав, свързан е с принос към осигурителната система, защото има пряка връзка между стажа и размера на пенсията. Могат да се търсят механизми за пълна или частична пенсия, ако се освобождава място за млад човек, който да заема мястото на възрастния работник, според предложението.

Според представените от министър Младенов предложения се предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране на работилите при първа категория труд с три години, т.е. ранното пенсиониране за тях да бъде 5 години по-рано, а не 8 години, както е в момента. Преходният период за ранното пенсиониране от професионалните пенсионни фондове ще бъде удължен до 31 декември 2012 г.

От 1 юли 2011 г. да се въведат по-строги критерии за придобиване право на пенсия от служителите по Закона за отбраната и въоръжените сили на България, Закона за МВР, Закона за съдебната власт и другите служители от специалните ведомства, както чрез повишаване на изискуемия общ брой години стаж, така и чрез повишаване на годините изискуем действителен осигурителен стаж, например минимум 30 години осигурителен стаж, от които 20 години на кадрова военна служба, предвижда реформата.

Според намеренията за промени трябва да се прецизира редът за освидетелстване на трудова инвалидност и да се дадат водещи правомощия по въпроса на пенсионните органи. Предлагат да отпадне възможността да се получава четвъртинка инвалидна пенсия, в т.ч. от лица, които получават лична инвалидна пенсия.

Въвеждане на механизми за определяне и актуализиране на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и на максималния осигурителен доход са сред предложенията за промени.

Добавките за старост на хората над 75 години да се обвързват с подоходен тест, при който да има различен праг на доходите, предлагат още експертите.

Синдикатите настояват за генерална цел на модернизирането на пенсионната система да се изведе постигането на коефициент на заместване на дохода от труд минимум 65 на сто от солидарния първи стълб и поне 20-25 на сто от допълнителното осигуряване.

Те са против по-нататъшно намаление на осигурителната вноска и са за плавно възстановяване на размерите й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
За да стане работата с индивидуалните сметки трябва да се премахне втория стълб. Вместо него, който иска (по желание, а не задължително) може да се осигурява или в третия стълб (който е същия като втория само че е доброволен) или както намери за добре - на свой риск, за своя сметка и на своя отговорност. Първия (солидарния) стълб разбира се няма как да не остане, но трябва да осигурява само минимална пенсия. Който иска повече да си намери начини да се осигурява сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
Въртят - сучат и правят всичко възможно да ни хързулнат.....цял живот да внасяме и ако можем да се гътнеме и ништо да не вземеме.....!!!!???.......ГОСПОДА- ДРУГАРИ- ИНДИВИДУАЛНА ПЕНСИОННА СМЕТКА- като при хамериканците.....-ЛИЧНА-и като навършиш години се розполагаш с нея-може на куп, може на части-лична ВОЛЯ ,а ако нямаш тоя късмет твойте БЛИЗКИ да ти изхарчат парите.....другото е НАДЛЪГВАНЕ и празна приказка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още