IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама може да предизвика фалит на BP в САЩ

Ако Обама банкрутира американското подразделение на BP, акциите на компанията ще паднат с още 60%

17:25 | 10.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обама може да предизвика фалит на BP в САЩ

Наблюдавайки, как BP - една от компаниите с най-висока пазарна капитализация в Европа, губи почти половината от стойността си за малко повече от месец, някои инвеститори се питат кога е моментът да започнат да купуват нейни акции, докато други си задават въпроса дали реториката на американския президент Барак Обама може да предизвика фалита на американското подразделение на компанията, пише CNBC.

Акциите на листвания на Лондонската фондова борса нефтен гигант, който опитва да се справи с екологичната катастрофа в Мексиканския залив, предизвикана след експлозия на нефтена платформа, се сринаха след изявление на Обама за финансирането и цената на почистването.

Обама, който по-рано тази седмица каза пред NBC, че би уволнил шефа на BP Тони Хейуърд, ако имаше тези правомощия, е под все по-голям натиск да поеме контрола върху кризата.

Нараства натискът върху BP да спре плащането на дивиденти и разходите си за реклама, въпреки настояването на компанията, че ще успее да плати за почистването на замърсяването, без да и се наложи да предприема тези стъпки.

„Тази динамика е причината да не препоръчваме купуването на акции на BP“, обяснява Луис Гаргу, инвестиционен директор на LNG Capital. Гаргу предупреждава, че рискът при акциите на BP многократно надхвърля възможността за потенциална печалба. „От избирането си насам президентът Обама е имал много малко успехи. Под натиска на избирателите и предстоящите след няколко месеца междинни избори за Конгреса, той има нужда от победа и BP му предоставя този шанс“, казва той

Тази победа ще е катастрофа за BP и тези, които все още държат акции на компанията, казва Гаргу. „Смятам, че администрацията на Белия дом може да се опита да банкрутира американското подразделение на BP и да го вземе под държавен контрол“, коментира Гаргу. „Ако Обама банкрутира американската BP, акциите на компанията ще паднат с още 60%“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още