IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавната прогноза за БВП за 2010 г. още е за ръст от 1%

Очаква се структурата на БВП да се промени в неблагоприятна за бюджета посока, каза финансовият министър

11:06 | 11.06.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Държавната прогноза за БВП за 2010 г. още е за ръст от 1%

В края на годината се очаква един процент ръст на икономиката, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от левицата Янаки Стоилов.

Такова покачване на брутния вътрешен продукт държавата, в лицето на вицепремиера и финансов министър, официално очаква от един-два месеца, макар и подобен растеж според Бюджет 2010 да е оптимистичен вариант за развитие на икономиката.

Ръст от 1% е записан и в предложения актуализиран вариант на бюджета, каза в четвъртък финансовият министър.

Заложеният растеж в бюджета преди актуализацията е 0,3 на сто, като освен оптимистичен вариант (+1%), беше предвиден и песимистичен такъв (-2%).

Ръстът от 1 на сто не е голям, но все пак е положително това, че има някакъв ръст, посочи днес в парламента Симеон Дянков. 

„Очаква се структурата на БВП да се промени в неблагоприятна за бюджета посока - с по-голям принос на нетния износ за сметка на потреблението, което при равни други условия означава по-малки приходи от косвени данъци“, посочи финансовият министър.

Делът на потреблението в БВП се очаква да спадне с 3,1 пункта през тази година, докато с 5,1 пункта нараства делът на нетния износ, обясни Дянков.

При тези условия финансовото министерство е подготвило актуализацията в държавния бюджет, каза финансовият министър. Той отбеляза, че с тези промени в държавния бюджет се предвиждат редица „стимули за икономиката, като например предвижданото увеличение на бюджетния дефицит“.

Новата бюджетна цел е 3,8 на сто дефицит, докато предишната беше 0,7 на сто, припомни финансовият министър. Той посочи, че се запазва размерът на преките и косвените данъци.

Предвиждат се и разходи за преодоляване на ефектите от кризата - 660 млн. лева за необезпечени задължения от предходните години, както и средства за инфраструктурата, посочи Симеон Дянков.

Той смята, че идеята на Янаки Стоилов за изготвяне на национална инвестиционна програма е добра и посочи, че очаква по-подробен анализ и с удоволствие ще участва в дискусии по тази тема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
technotronic
преди 13 години
Не съм оптимист като Дянков. Данните за Април показват практически нулев ръст в пром. производство спрямо м.г., спад в строителството с над 20 %, спад в търговията с 15 %. От тук следва да очакваме и известен спад на транспорта,понеже увеличения износ няма да може да компенсира слабата конюнктура в страната. Тези дейности в страната образуват мисля около 80 % БВП, а те показват движение надолу, макар и не толкова стръмно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
zhivik
преди 13 години
Аз пък не съм съгласен. При положение, че данните от НСИ показват че рецесията се засилва през първото тримесечие, а износът расте много главно заради доста ниската база, смятам че увеличаването на прогнозата за БВП е грешка. Бих приел да остане същата, с която бе заложен бюджета, така това ще доведе до допълнителна застраховка. Много ми е любопитно, ако се окаже че икономиката не само не расте толкова, ами спадне тогава какво ще правят? Защото в такъв случай неизпълнението на приходите ще е още по-голямо от сега предвиденото.Единственото спасение е ако чуждите инвестиции бъдат компенсирани със средства от ЕС. За съжаление, впечатлението ми до момента е, че тази администрация не е по-добра в това отношение от предишната. Няма толкова скандали, спор няма, но не виждам някакъв особен напредък до момента. Разбира се, много ще се радвам ако греша, но нещо не вървят натам нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
AGD
преди 13 години
Отличен оптимист :)Само така ще се получат нещата :)Почти съм съгласен, само дето няма да има толкова рекорди ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Ръстат на Б В П за 2010 ще бъде дори по-вече от 1 % Вероятно между 1 и 1.5 % Ръстат ще бъде влачен нагоре от: износа по-големия размер на европеиски пари които ще бъдат усвоявани инвестиции в инфраструкторни проекти продажба на държавна собственост и инвестиране на парите в проекти - наи вече за подобряване на енергиината ефективност туризма- ще бъдете изненадани колко много туристи ще има през втората половина на юни юли август и септември земеделието - ще произведем рекордно количество пшеница царевица репица грозде и домати и голяма част от тях ще бъдат за износ Единственото което ще създава прлоблеми за ръста на Б В П е вътрешното потребление -но мисля че това е дъното От тук нататък потреблението ще нараства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още