IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказваме се от Бургас-Александруполис, замразяваме АЕЦ Белене?*

Според премиера решенията са факт, икономическият министър не е съвсем съгласен

14:06 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Отказваме се от Бургас-Александруполис, замразяваме АЕЦ Белене?*

Петролопроводът Бургас-Александруполис няма да се строи. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов след близо тричасова среща с посланици на страните от ЕС в София.

„Жителите на Бургаския регион не искат проекта, освен това може да възникне проблем, подобен на този с петролния разлив в Мексиканския залив, защото Бургаският залив е тесен, а морето – бурно“, каза Борисов, цитиран от Dnes.bg.

Освен това петролопроводът минавал през зони от „Натура 2000“.

Премиерът допълни, че по същия начин стои и проектът за строителството на АЕЦ „Белене“.

„Ще се инвестират много пари, а не се знае за колко време проектът ще се изплати“, каза той.

Борисов все пак обясни, че втората атомна централа ще се реализира в момента в който стане ясно колко пари ще струва и има ли инвеститор.

Във връзка с проекта премиерът цитира сумата от 26 млрд. лв. за строителство и попита след колко време ще си върнем парите.

Кабинетът не е решавал, че няма да участваме в „Бургас-Александруполис“, нито да се „замрази“ проектът АЕЦ „Белене“, коментира малко след изявленията на Борисов икономическият министър Трайчо Трайков. 

Попитан дали това означава, че смята, че не трябва да се отказваме, министърът отговори: „Нищо такова не смятам, това, което казвам, е, че не сме решавали, че няма да участваме нито в единия, нито в другия проект“, предаде БТА.

Проектът „Бургас-Александруполис“ не се бави по наша вина в момента, а защото се извършва екологична оценка, каза Трайков. В крайна сметка отношението на гражданите на района е част от решението дали да се участва в един проект, допълни обаче той. 

При „Белене“ няма решение за замразяване, а процес за търсене на чуждестранен стратегически инвеститор, обясни министърът. Ако това се тълкува като замразяване, ние сме разговаряли с партньорите си по проекта, докато не се осигури финансиране, да не се извършват съществени дейности, свързани с ангажирането на големи финансови средства, каза той. 

Investor.bg припомня, че проектът за петролопровода Бургас-Александруполис е на фаза Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), така че още не е категорично установено как би повлиял на природата. Маршрутът за евентуалното преминаване през страната ни също не е уточнен, така че не се знае дали би минал през територии на „Натура 2000“.

През пролетта управлението на проекта за петролопровод беше прехвърлено от Министерството на икономиката и енергетиката към министъра на финансите Симеон Дянков. Дяловете на България и Гърция в проекта са по 24,5%, а на Русия - 51%. Другите две страни в проекта изразиха категорично становище за строителство на петролопровода.

Реалното строителство на АЕЦ Белене не е стартирало. Пред финализиране е само конкурсът за избор на консултант, чиято основна задача е да определи по какъв начин да бъде избран стратегически инвеститор и какъв дял е изгодно държавата да запази в АЕЦ Белене. Очаква се консултантът да изчисли и сегашната стойност на инвестицията.

Конкурсът за изпълнител на АЕЦ Белене беше спечелен от руската компания „Атомстройекспорт“ при цена от близо 5 млрд. евро. По-късно от българска страна беше лансирана тезата, че цената може да се удвои междувременно, което не беше потвърдено от руска страна. Засега единствената компания, предложила за финансира изграждането на АЕЦ Белене, е „Росатом“, към чиито структури спада и „Атомстройекспорт“. Министърът на икономиката обаче обяви, че отказваме руските средства, поне до намиране на стратегически инвеститор от Европа или САЩ. Наскоро се появиха информации, че интерес за участие в проекта проявяват Сърбия, Китай и Италия.

*Допълнено към 14:25

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още