IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уникредит вече прогнозира по-малък спад на икономиката ни за 2010 от 1%

Най-лошото е зад гърба ни, но е необходимо по-силно вътрешно търсене за устойчиво възстановяване, смятат от банката

13:31 | 28.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Уникредит вече прогнозира по-малък спад на икономиката ни за 2010 от 1%

Спад на брутния вътрешен продукт на България с 1% през 2010 г. очакват анализатори на УниКредит Булбанк. През януари прогнозите на банката бяха за по-голямо понижение на БВП тази година с 1,5%.

Въпреки прогнозата, че България е сред страните, които сравнително по-бавно ще възстановят икономиките си, най-лошото е зад гърба ни, се посочва в анализа.

Икономистите на банката обясняват забавянето на спада на БВП на България през първото тримесечие на 2010 до 3,6% на годишна база от 5,9% през четвъртото тримесечие на 2009 изцяло с по-силното външно търсене. Стабилното темпо на увеличение на износа обаче няма да бъде достатъчно, за да генерира устойчиво възстановяване, смятат от банката.

Все още няма признаци външният подем, застрашен от кризата с държавния дълг в Европа, да води до по-силно вътрешно търсене, се посочва в анализа.

Ребалансирането на пазара на труда ще продължи, като заплатите и заетостта все още ще са подложени на натиск надолу. Ребалансирането на външната позиция, от друга страна, е по-бързо от очакваното.

Въпреки разликите в представянето на страните от Централна и Източна Европа, които ще продължат и през идващите месеци, няколко индикатора на растежа, свързани с индустриалното производство и износа, потвърждават, че възстановяването остава в ход, пише още в анализа.

Русия и Естония се открояват с ускоряването на своето развитие през последните три месеца, с което показват сериозен потенциал. При силно увеличено търсене както от Азия, така и от Западна Европа, износът продължава да бъде ключовият източник на растеж за региона. Това, разбира се, носи ползи най-вече на страните с експортноориентирани икономики.

Поради прилагането на ограничителни мерки в отговор на фискалните проблеми и все още високата безработица, частното потребление остава ниско и в идващото тримесечие не се очаква промяна в тази картина, отчитат анализаторите на УниКредит.

Обратно, динамиката на кредитиране е много слаба, а растежът на заплатите е по-бавен сега, отколкото в периода преди кризата, което се съчетава със слабото развитие на частното потребление. Очакванията на УниКредит са, че потребителското търсене на местно ниво ще продължи да изостава, а износът ще остане основният двигател на възстановяването и на ускореното промишлено производство.

Добрите новини по отношение на местното развитие са, че някои държави предприемат широкообхватни програми за развитие на инфраструктурата. Полша и Украйна са в процес на подготовка за Европейското първенство на футбол през 2012 г., Казахстан е на път да модернизира своята инфраструктура, Русия се подготвя за Олимпийските игри в Сочи през 2014 г., Сърбия също работи по няколко текущи проекта.

Тези програми се разгръщат на фона на увеличена строителна дейност. Като цяло, ЦИЕ регионът остава важен двигател на растежа, с голям потенциал и бавно, но стабилно възвръщане на доверието в края на кризата.

За целия регион на ЦИЕ от УниКредит увеличават прогнозните цифри за ръста на БВП за 2010 от 2,8% до 3,1%. Стабилни позиции заемат Турция (5,6%), Русия (3,4%) и Словакия (3,5%). За Хърватия се очаква спад на БВП от 1,5%. Основните рискове идват от еврозоната, в която отново се проявява напрежение от финансовите пазари, подсилено от тревогите за държавния дълг.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mgeshev
преди 12 години
Ами тони, прави са да ти кажа. Тая лихва не е константа и го пише в общите условия. Също така пише, че могат да си я променят както си искат общо взето. Когато подписваш се съгласяваш, че нещо такова може да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
toni_sf
преди 13 години
незнам вече как да коментирам действията на тази банка, вдигат ми лихвата по кредита когато си поискат ,и все се оправдават с юробор, а той толкова беше паднал,че те горките били на загуба ако не ми вдигнат с 2-3 евро вноската а досега не са ми изпратили и даже ново споразумение за договора ми по кредита, все пак мисля че щом ужким са европейска банка би трябвало за всяка промяна в договора да има среща и нов договор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още