IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: 11 европейски банки няма да издържат на стрес теста

Банките, които се провалят на теста, ще имат известно време, за да наберат капитал, смятат от Macquarie Securities

17:36 | 14.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Анализатори: 11 европейски банки няма да издържат на стрес теста

Единадесет банки, включително германската Commerzbank и италианската Banco Popolare няма да издържат европейския стрес тест, казва Алесандро Рокати директор на Macquarie Securities, цитиран от CNBC.

„Ние идентифицираме няколко банки, които ще имат нужда от повече капитал при базов стрес тест сценарий. Това са всички гръцки банки, Bankinter, (германската) Postbank, Banco Popolare, BCP, Commerzbank и Sabadell“, се казва в доклад на Macquarie Securities.

Въпреки че броят на банките, които е вероятно да се провалят на теста, е сравнително малък, това може да не е достатъчно да се успокоят страховете за здравето на европейския банков сектор, посочват от Macquarie Securities.

От 46-те публични банки, тествани от ЕС, само единадесет няма да разполагат с достатъчно капитал, но от всичките 91 броят ще бъде по-голям, казва Рокати. „Основното притеснение и решаващият фактор е всъщност цената на кредитите, а не понижаването на доходността, поради икономическото забавяне“, допълва той.

Банките, които се провалят на теста, ще имат известно време, за да наберат капитал, смята Рокати. В светлината на притесненията около банковия сектор, той посочва като по-надеждни BNP Paribas, UBS, SEB, DnB NOR, Nordea и Erste Bank и препоръча да се внимава с иберийските и гръцките банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още