IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С колко живее на месец Карлос Слим?

Най-богатият човек на света, 70-годишният мексикански магнат, харчи по 24 хил. долара за себе си и за семейството си месечно

10:04 | 15.07.10 г.
Карлос Слим не парадира с богатството си, защото е осъзнал, че най-важното за него е семейството и децата му. Снимка: Gobierno Federal Mexico
Карлос Слим не парадира с богатството си, защото е осъзнал, че най-важното за него е семейството и децата му. Снимка: Gobierno Federal Mexico

Най-богатият човек в света, мексиканският магнат Карлос Слим, чието състояние се оценява на 60,6 млрд. долара според тазгодишната априлска класация на списание Forbes, живее скромно и не си позволява да харчи повече от 24 хил. долара на месец за себе си и за семейството си. За това пише в книгата си "Карлос Слим, непубликуваният портрет“ мексиканският писател Хосе Мартинес, цитиран от изданието Armenia Today.

"Слим не обича да се излага на показ, екстравагантността във всички неща го отвращава. Той носи дрехи, закупени от магазини на Saks, и пазарува от универсални магазини, ползвайки кредитната си карта", разказва Мартинес.

Обикновено 70-годишният милиардер ходи на работа без костюм. А диамантените запалки, златни игли за вратовръзка и часовници от благородни метали са нещо, което със сигурност няма да намерите сред вещите на Слим.

Мексиканецът не притежава частни самолети или хеликоптери. Обикновено за пътуванията си той наема авиационна техника от компанията си Telmex. Най-богатият човек в света не е известен и с автопарка си, в който има „само“ две коли - Mercedes Benz и Chevrolet Suburban.

В отношението си към служителите Слим избягва излишествата дори когато всичко върви добре, защото според него ресурсът може да се използва за запазване на стабилността по време на криза.

"Богатството е като градината“, казва Карлос Слим. „Можете да споделяте с другите богатата си реколта, но не и самата градина. В нея трябва да инвестирате, за да се развива, да се разраства и да става все по-разнообразна“.

За най-голяма ценност в своя живот Карлос Слим определя семейството и децата си. След внезапната смърт на съпругата му Соумаи през 1999 г., с която имали щастлив семеен живот, той често може да бъде видян сред децата и внуците си, на брега на Калифорнийския залив.

През целия си 70-годишен живот Карлос Слим нито веднъж не е попадал на първите страници на жълтата преса.

Слим обича да казва, че човек трябва да бъде скромен в живота и да не се стреми само към лично облагодетелстване. "Не можеш да вземеш всичко в отвъдния свят, споменът за теб е това, което трябва да остане на Земята, под формата на ценности", казва най-богатият човек на света.

В момента Карлос Слим се занимава с изграждането на най-големия в Латинска Америка музей на изящните изкуства, където ще бъде изложена уникална колекция от картини и скулптури. Посетителите ще имат възможност безплатно да видят картини на Рубенс, Ел Греко, Леонардо да Винчи, Пиер-Огюст Реноар, Клод Моне, Огюст Роден, Пикасо, Диего Ривера.

Карлос Слим развива бизнеса си в областта на телекомуникациите – той е главен изпълнителен директор на компании Telmex, Telcel и America Movil. В управлението на семейния бизнес участват и синовете му Карлос, Марко Антонио и Патрик Слим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още