IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Процесът на стабилизация на пазара на имоти пак подмина България

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ през първите шест месеца нарасна със 190% на годишна база

10:59 | 16.07.10 г. 5
Автор - снимка
Създател
Процесът на стабилизация на пазара на имоти пак подмина България

Значителни пазарни разграничения се появяват на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които са валидни както по отношение на тип имоти, така и за различните страни в рамките на региона, сочи доклад.

Пазарните фундаменти вече започват да очертават бъдещото движение на капиталовите стойности на имотите в региона, се казва в доклад на CB Richard Ellis, Inc. (CBRE).

Въпреки процесите на стабилизация и дори повишение на капиталовите стойности на някои пазари в Централна Европа, страните от Югоизточна Европа и в частност България все още остават встрани от това начално подобрение на пазара.

Пазарите от Централна Европа изглежда, че са преминали през най-лошото от кризата. Промените в доходността от първокласните имоти започват да оказват положително влияние върху капиталовите стойности в част от пазарите в ЦИЕ.

Капиталовите стойности се покачиха дори повече в някои градове от Източна Европа през второто тримесечие на 2010 г. в сравнение с предишното тримесечие, тъй като там компресията на доходността от първокласните имоти бе съчетана с ръст на наемите на тези площи.

За разлика от тях обаче пазарите в Югоизточна Европа отчетоха спад в първокласните наеми и непроменена доходност, което доведе до спад на стойностите на първокласните имоти през второто тримесечие в сравнение с първото, се казва в доклада.

Според компанията, специално в София, спадът в наемите на първокласните офис площи продължава и през второто тримесечие на годината, макар и с по-бавни темпове.

Данни на CBRE сочат също, че за периода българската столица е трета в ЕС по спад на наемите на търговските улици.

Инвстиционната активност в ЦИЕ през първото полугодие беше концентрирана в Полша, Чехия и Русия, основно извън първокласния сегмент.

„По-голямата част от компресията в доходността е отражение на промяна в нагласите и не е подкрепена от доказателства за реални сделки“, коментира Йос Тромп, директор за ЦИЕ Проучвания и консултиране в компанията.

Тенденцията за компресия в доходността следва тази в Западна Европа, като в ЦИЕ тя бе забелязана в сегмента на търговските центрове още през първото тримесечие. През второто последваха и офис площите на много пазари.

Обемът от инвестиции в ЦИЕ през първите шест месеца на годината достигна 1,7 млрд. евро, което бе ръст от 190% в сравнение със същия период на 2009 г.

На тримесечна база обемът отчете повишение от 34%, като достигна 970 млн. евро през второто тримесечие в сравнение с първото. Това е все още сравнително ниско в сравнение с нивата преди края на 2008 г.

Вижте интервю с Йос Тромп

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
при всички положения пазара ще има последната дума- дали ще е с 35% или с 50% а може и повече....... проблема е ДРУГАДЕ- демографския срив,лавинообразното нарастване на малцинствата- явно държавата се интересува повече от малцинствата..?!?..,липсата на силна и конкурентно способна експортно ориентирана икономика........след като могат да затрият две беззащитни възрастни женици в ПЛЕВЕНСКО за мизерните 200 лв. за КАКВО ГОВОРИМЕ....????!!!!....... а и близо ДВА МИЛИОНА БЪЛГАРИ се изнесаха от ДЪРЖАВАТА- КОЙ ЩЕ ГИ КУПУВА ТЕЗИ ИМОТИ- тухлата не се ЯДЕ.....!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
дългосрочен
преди 13 години
Задължително цените трябва да паднат с около 35 % , за да отговорят на реалните доходи на българина. Това е. Всичко останало е спекула.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
стог
преди 13 години
Проблемът у нас не е в цените, а в презастрояването - построихме повече, отколкото ни е нужно. Цените ще падат още 2-3 години и ще слязат на нива, които няма да зависят от себестойността им, а от търсенето и преголямото предлагане.Една от основните цели на кризата е да преразпредели собствеността - включително и жилищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
m50
преди 13 години
Имотният бизнес в Б-я ще бъде замрял поне още 3 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
X-pert
преди 13 години
Страхотно - това което преди наричахме намаляване на доходността, сега вече се нарича компресия на доходността. То тази "компресия" трябва ли да ни учудва, просто балканският розов балон се спука. За съжаление и ръстът от 190% в инвестициите, отново ще ни подмине. И тази година, и следващата, и по-следващата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още