IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Фалшива зора“ вещае още спадове в цените на жилищата на Острова

Стойностите на имотите във Великобритания ще се понижат с 5% тази година и с по 10% през всяка от следващите две години, смятат специалисти

13:33 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
„Фалшива зора“ вещае още спадове в цените на жилищата на Острова

Цените на жилищата във Великобритания вероятно ще се понижават, което ще продължи до 2012 г., тъй като най-мащабните ограничения в публичните разходи от Втората световна война насам, както и неблагоприятните кредитни условия отблъскват потенциалните купувачи от пазара, смятат специалисти от Capital Economics Ltd.

Стойностите на имотите ще се понижат с 5% тази година и с по 10% през всяка от следващите две години. Това пишат в доклад до своите клиенти водещи икономисти, сред които университетският преподавател и бивш консултант към британското Министерство на финансите Роджър Бутъл и водещият британски анализатор от пазара на имотите Ед Стенсфийлд.

Според тях прогнозите за 2012 г. „са крайно несигурни“.

Процесът на възстановяване на жилищния пазар във Великобритания показа признаци на охлаждане тази година поради негативните очаквания заради ограниченията на държавния бюджет на страната.

Въпреки че Централната банка на Англия задържа основния лихвен процент на рекордно ниски нива от март 2009 г. насам, банките отпускат едва половината от броя на ипотеките, които отпускаха на върха на пазара през 2007 г., пише Bloomberg.

„Слабите изгледи за активност са една причина да смятаме, че ръстовете на жилищните цени от миналата година ще се окажат, че са били фалшива зора“, се казва в изявлението на икономистите.

„Въпреки че лихвите бяха понижени до рекордно ниски стойности, достъпността остава много по-малко благоприятна в сравнение с периода след минали корекции в жилищните цени.“

Данни на Кралския институт на лицензираните оценители във Великобритания (RICS) показват, че повишението на цените на жилищата на Острова през юни е било най-слабо от последните 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още