IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община мисли варианти за тарифите на над 5-те хил. таксита в София

Подготвян в момента закон предвижда общините да определят тавани за цените на таксиметровите услуги, нарушителите ще плащат глоба от 3 хил. лв.

09:27 | 26.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Столична община мисли варианти за тарифите на над 5-те хил. таксита в София

След приемането на законовите промени, предлагани от министерството на транспорта в Закона за автомобилните превози, Столичната община ще определи максимални цени за извършването на таксиметровите превози само с постигнато съгласие с основните таксиметрови превозвачи в града. Това каза заместник-кметът Любомир Христов пред БТА, потърсен за коментар във връзка със законопроекта, подготвен от министерството.

Превозите с таксита в момента се регламентират главно с наредба на транспортното министерство, в която изискванията към тарифата за превоз са няколко - цената за повикване на адрес, първоначалната такса и за минута престой да не надвишават половината от цената за километър пробег по съответната дневна или нощна тарифа.

Предложението на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е Общинските съвети да определят максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег по съответната тарифа, валидни за територията на съответната община, където е издадено разрешението.

Цените трябва да се актуализират най-малко веднъж годишно или по искане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

При всички положения определянето на максимални цени за таксиметров превоз няма да стане "на килограм", каза Христов. Това, според него, ще е с формула, която ще включва всички компоненти на превоза - от амортизациите на автомобила, през претеглената стойност на горивата, до възнаграждението на водача.

По думите му специалистите от транспортния отдел на Столичната община вече работят върху варианти, за да има готови предложения, при приемането на законопроекта от Народното събрание. Предложенията ще се обсъждат с таксиметровия бранш след това, каза още Христов.

Според Христов моделът, по който работят такситата в Ирландия - с единна държавна цена, не е приложим у нас. Причината е несъизмеримостта на услугата в различните места в страната.

Според него обаче би било добре да се помисли за това да има формула за определянето на цената, както и за максималния брой таксита в самия законопроект. Така всеки общински съвет няма да се лута в търсенето на решение, а ще приложи законовата рамка.

В София в момента се движат 5 280 таксита, които са с редовна регистрация в Столичната община и с издадени разрешителни, холограмни стикери и идентификационни светлоотразителни номера, за които годишно плащат по 50 лева.

Въпреки че не е дадена насока за определянето на максималната цена за километър пробег, в законопроекта е записано, че който вози над нея ще бъде глобяван с 3000 лева и ще му се отнема издадено разрешително за таксиметров превоз на пътници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още