IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН: Още не излизаме от кризата

Значително оживление на пазара на труда най-рано в края на 2011 г. очакват от БАН

14:21 | 19.08.10 г. 11
Автор - снимка
Създател
БАН: Още не излизаме от кризата

България все още не е започнала да излиза от икономическата криза, заяви на пресконференция днес директорът на Института за икономически изследвания към Българската академия на науките (БАН) доцент Митко Димитров.

По думите му след като през второто тримесечие макар и доста бавно, икономиката продължи да се свива, не може да се каже, че е започнало излизане от кризата. За да излезем от кризата, би трябвало да има няколко поредни тримесечия на положителен растеж.

Димитров посочи, че все пак има първи позитивни сигнали, че ще започне процесът на излизане от кризата. Първият положителен сигнал е увеличаването на износа, което се дължи главно на гъвкавостта на българския бизнес и на развитието на другите европейски страни, поясни той.

Като фактори, които дърпат икономиката назад, Димитров открои липсата на раздвижване в сектора на преките чуждестранни инвестиции, липсата на рязко увеличение на притока на евросредства, каквото се обещаваше, и продължаващото бавене на връщането на ДДС на бизнеса.

Все още факторите, влияещи на процеса на излизане от кризата, са разнопосочни, обобщи той.

Пазарът на труда в България продължава да е в криза и не се очертава скоро да има преобладаващи позитивни явления на него, коментира доцент Искра Белева от Института за икономически изследвания.

Според изчисленията на БАН заетостта в България към момента е на равнището от 2008 г., а безработицата – на нивото от 2007 г.

По думите на Белева отчитането на леко понижаване на безработицата за пет поредни месеца по официални данни се дължи главно на емиграцията и на сезонната заетост през лятото. Тя посочи, че въпросните данни не отчитат хората, които са излезли от процеса на регистрация на безработните, а те би могло да продължават да са безработни или да са преминали към сивата икономика.

Белева допълни, че продължителната безработица (над 1 година) продължава да е висока.

Според прогнозите на БАН ако не се вземат бързи и решителни мерки на пазара на труда, а не само временни, както е сега, през есента ще има бум на безработицата у нас.

Белева представи обобщено два варианта на развитието на равнището на безработица в страната, като подчерта, че то основно зависи от развитието на икономиката. При първия, определен като „най-оптимистичен“, вариант, ако през второто полугодие икономиката постигне ръст от 1-2%, който продължи и по-нататък, равнището на безработица ще започне да се „компенсира“ към края на 2011 г.

В противен случай, т.е. ако няма ръст на икономиката през следващите месеци, безработицата ще се запази на равнище от около 10% по-дълго време, докато икономиката на страната не достигне растеж, надхвърлящ 3-4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
ekonomania
преди 13 години
От статията не става ясно дали учените от БАН са коментирали причините за намаляването на преките чуждестранни инвестиции в България ,както и причините за слабата усвояемост на средствата които страната получава от Европейския съюз . А относно износа на България ще е добре да се направи професионален анализ на неговата структура през последните 10-15 години ,предполагам че ще се появят доста интересни данни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
Щях да кажа че това е политикономически, а не икономически анализ, но всъщност е най-обикновена аматьорщина, подправена с повечко недобронамереност. Ако и прогнозите им за времето, от които заплашват да ни лишат, са същите - подкрепям да ги закрият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
Гари
преди 13 години
Не че смятам икономистите от БАН за гении, ама това че спадът на БВП си е спад и минусът все още не е станал плюс, си е така. Искаме ръст, не намаляващи минуси. След само два месеца ръст на БВП на годишна база, е може би рано да бием радостно тъпана. А дано продължи така, ама нищо сигурно няма.Гледам данните за месечния ръст на промишлеността, където има данни всеки месец.Януари -14.9%Февруари -2.9%Март +21.1%Април -6.4%Май -0.9%Юни +11.5%.Все някакви бомбастични скокове в края на тримесечията, които оправят минусите. Дано да няма някаква стъкмистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
rogers
преди 13 години
тия що не ги закрият - баси молоумниците дърти, доста глупости в една кратка статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
INSIDER-A
преди 13 години
Отново прочетох мнението на академиците. И на тези им плащат с парите от моите данъци????!?!?!?!?! БАНдити!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 2
lashov
преди 13 години
вижте сега .............. трябва да се отбележи че по методите на плановата икономика ( която са учили тия от бан преди 30-40 години) най вероятно са прави!БАН, благодарим, че ви има! очакваме още гениални икономически мисли от гурото на икономиката в БГ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
репото
преди 13 години
По смешно от това да чакаш 2-3 поредни тримесечия с ръст, за да кажеш, че кризата е свършила няма. Тогава ще е късно, много късно и смешно. Може би точно тогава ще почва нова криза. Банските старци да видят че от - 6% за Q4 на 2009 г., растем до само -3.6% за Q1 и минус само 1,5% за Q2 (след ревизията ще е минус 1,1%. Тоест по 2,5% намаляване на спада. Това си е положителен темп. Ако караме така (а ще я караме) през Q4 на 2010 г. ще имаме ръст от 3,5% на г. база.Икономическия институт на БАН трябва да се закрие. Стига моите данъкоплатски пари са ходили при тези тиквени глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
kravata_mu
преди 13 години
"липсата на рязко увеличение на притока на евросредства" - АБСОЛЮТНА лъжа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
INSIDER-A
преди 13 години
Боже, Боже. Събери си вересиите Боже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
1914
преди 13 години
ръст на износа, ръст на промишленото производство, ръст на приходите от акцизи въпреки увеличението им при цигарите, ръст на приходи от данък върху доходитевсе сигнали, че си седим в кризата. благодарим ви БАН, благодарим, че ви има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още