IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси с най-слаб август от 2001 година насам

Основните борсови показатели на Wall Street приключиха месеца със спадове между 4 и 6 на сто

23:15 | 31.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Американските индекси с най-слаб август от 2001 година насам

Изминалият месец август се оказа доста слаб за американските борсови индекси, които отстъпиха с по между 4 и 6 на сто. Така този август се превърна в най-негативния от 2001 година насам. Освен това той е и първият август, в който борсата не отчита ръст за последните пет години.

Последната сесия за месеца бе изпълнена с обрати, като индексите на няколко пъти смениха посоката си. В крайна сметка Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,05 на сто до 10 015 пункта, макар по време на сесията да бе потънал под 10 000 пункта. За месеца като цяло, Dow Jones се понижи с 4,3 на сто.

Индексът на компаниите от борсата Nasdaq изгуби 0,3 на сто до 2 114 пункта днес, а S&P 500 се повиши с 0,04 на сто до 1 049 пункта. През август двата индекса се понижиха съответно с 6,2 и 4,3 на сто.

Днес рязка смяна и значителни негативни настроения донесе докладът от последната среща на Федералния резерв. Повод за негативните настроения даде новината, че американската икономика трябва „да се вложи значително”, за да бъде обмисляна нова помощ от страна на Федералния резерв, съобщава Ройтерс.

Ръководителите на централната банка „биха обсъдили мерки за допълнителни стимули в случай, че перспективите пред икономиката се влошат значително”, се казва в стенограмата от заседанието на Фед, проведено на 10 август.

На него стана ясно, че шефовете на Фед са решили да реинвестират парите от падежиращите инструменти, изкупени чрез програмите за увеличаване на ликвидността, закупувайки правителствени облигации. Причина за това е желанието на централната банка да държи баланса на Фед стабилен, същевременно с което да не се изтеглят напълно стимулите от финансовата система.

Фед има изкупени ипотечни облигации за около 1,4 трлн. долара, като покупките приключиха през март. Други 300 млрд. долара са инвестирани в дългосрочни правителствени облигации.

Публикуването на стенограмата смени рязко настроенията на Wall Street и индексите бързо заличиха постигнатите по-рано през деня повишения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още