IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини: Повече от половината проблемни банки в САЩ вероятно ще фалират

Бразилия ще изпревари Китай по растеж през следващите 18 месеца за пръв път от 20 години, смята икономистът

11:03 | 06.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Рубини: Повече от половината проблемни банки в САЩ вероятно ще фалират

Дори Америка и Европа да избегнат повторна рецесия, усещането ще бъде точно като за такава, като в същото време повече от половината „проблемни” банки в САЩ (над 800) вероятно ще фалират, е заявил за CNBC известният икономист Нуриел Рубини, професор от Нюйоркския университет и шеф на Roubini Global Economics.

„През второто полугодие, с отпадането на някои стимули, фискалната политика ще се превърне в спирачка за растежа. Положителният сценарий е за ръст на икономиката под потенциалния”, е казал той.

Наскоро Рубини заяви, че вероятността от нова рецесия в САЩ в момента е повече от 40%.

”Големият риск е, че ще настъпят спадове, които могат да засегнат фондовия, облигациония и кредитния пазари”, твърди той.

„Потреблението е ниско, износът е слаб, както и жилищния сектор. Ако няма крайни продажби и крайно търсене, фирмите няма да инвестират”, добавя Рубини.

Според него забавянето в САЩ ще засегне Китай, Япония и еврозоната. „Останалата част от света не може да се справи без подкрепата на американския потребител. Китайският растеж през второто полугодие ще бъде 7%.”

„В Европа Германия е силна, но останалата част от континента е доста зле”, смята икономистът.

„Най-силен растеж през следващите 18 месеца ще покаже Бразилия, която ще изпревари Китай за първи път от 20 години насам”, смята той.

„Трябва да свикваме с нямаляването на задлъжнялостта", предупреждава Рубини. "То трябва да продължи, след като в развитите страни е в ход, както на ниво държави, така и на ниво потребители.”

„Трябва да очакваме новата икономическа реалност”, добавя той. „Не ни е необходима нова рецесия – усещането и в момента е такова.”

“Най-големите банки бяха закрепени, но над 800 малки и средни кредитни институции в САЩ остават в проблемния списък и половината от тях ще фалират”, предвижда икономистът.

Според Рубини проблемите с корпоративния и потребителския дълг ще се влошават, а предстоят още проблеми и на пазара на имоти.

”Имаме нужда от фискална консолидация, а фискалната политика е ограничена от дълговия проблем. Политиците изчерпаха възможностите си, монетарната политика се превръща в неефективна”, разсъждава той.

Според него допълнително разхлабване на паричната политика е безсмислено, тъй като лихвите вече са на дъното. „Намираме се в ликвиден капан, а имаме и проблеми с платежоспособността”, смята той.

”Това, от което се нуждаем, е разумен план на разходите в здравната, социалната и пенсионната системи в средносрочен период”, убеден е Рубини. „Това ще зададе фискалнa рамка за следващата година.”
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
bigi
преди 13 години
Има ли още някой да му вярва на този Рубини?!? Първо каза, че ще има двойна рецесия, сега като видя, че няма му стане играта, започна да твърди, че двойната рецесия може да се избегне. Каза, че ръста в Щатите щял да бъде " доста под 1%", при първоначално обявени две цяло и нещо. И там не позна, ръста се оказа над процент. Неговата работа ми прилича не онзи, който всеки ден казвал: "Утре ще вали" и някой дни наистина познавал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
rosybabe
преди 13 години
САЩ ще фалира и това е неизбежно. На практика те вече са фалирали. Това не е най-страшното, а само началото на новия свят и в него няма място за експоататори и подтисници. 2012 приближава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още