IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови инвестиции на Opel и Audi в Унгария

Плановете на Opel са да вложи още 500 млн. евро в страната

09:35 | 23.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Нови инвестиции на Opel и Audi в Унгария

Opel ще инвестира още 500 млн. евро за производство на двигатели в Унгария. Заводът в град Сентготхард в западната част на страната ще бъде разширен, съобщава Automedia.bg, цитирайки вицепрезидента на Opel Райнхард Хобен.

На среща с унгарския премиер Виктор Орбан в сряда Хобен е заявил, че Opel иска до края на 2012 година да започне производството на три нови бензинови и дизелови двигателя, като тогава ще постигне капацитет от 500 000 двигателя годишно.

Благодарение на разширението на завода ще бъдат открити още 800 работни места, а сега в него работят 600 души.

Премиерът Орбан е заявил, от своя страна, че новата инвестиция ще отвори още 2500 до 3000 работни места, пряко и косвено свързани със завода. Делът на Opel на пазара в Унгария през миналата година е бил почти 10%.

Това не е единствената добра новина за икономиката на Унгария. Вестник Magyar Hírlap пише, че през тази седмица и Audi ще подпише договор за разширяване на производството в своя завод край град Раб. Фирмата вече е закупила допълнително земя край завода.

Автомобилостроенето и производството на авточасти са ключов отрасъл за унгарската икономика и за унгарския експорт в частност, както е и в други държави от региона - Чехия, Словакия и Полша. Според анализатори доверието на фирми като Opel и Audi в унгарската икономика и новите им инвестиции в страната ще подпомогнат връщането към растеж, след като миналата година спадът беше от над 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още