IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин подкрепи Турция за ЕС

Европа не може да си позволи да подценява растящата икономическа мощ и стратегическо значение на Турция, казва германският външен министър

12:05 | 23.09.10 г. 10
Автор - снимка
Създател
Берлин подкрепи Турция за ЕС

Германският външен министър Гидо Вестервеле призова Европейския съюз (ЕС) да ускори преговорите за приемане на Турция в общността и подчерта, че Европа трябва да отправи позитивен сигнал към Анкара в отговор на политическите реформи в страната, съобщава Wall Street Journal.

Призивът на Вестервеле за задълбочаване на европейския ангажимент към Турция може да противопостави Германия на други европейски страни, водени от Франция и Австрия, които се обявяват против приемането на Турция в ЕС, и вместо пълноправно членство искат по-ограничено асоцииране на голямата, предимно ислямска страна.

Позицията на германския външен министър може да доведе и до напрежение с консервативните поддръжници на канцлера Ангела Меркел, които също гледат на евентуалното приемане на Турция в ЕС с дълбок скептицизъм.

„Никой не трябва прибързано да отхвърля Турция, като й затръшне вратата под носа след всичките тези усилия“, казва Вестервеле. Европа не може да си позволи да подценява растящата икономическа мощ и стратегическо значение на Турция, допълва той.

На референдум по-рано този месец турските гласоподаватели одобриха пакет от конституционни промени, включително поправки, имащи за цел да укрепят гражданските права и да гарантират властта на гражданските съдилища над военните. Промяната също реформира и върховния съд, който за момента е бастион на светската опозиция срещу управляващата ислямска партия в страната. Критици на реформата се опасяват, че по този начин правителството ще сложи ръка върху съдебната система.

Въпреки тези опасения Вестервеле заяви, че конституционната промяна в Турция „е стъпка в правилната посока.“ „Това показва, че Турция иска европейско бъдеще и има европейски перспективи“, допълва той.

Почти замразените преговори на ЕС с Турция са източник на тревога и за американската администрация. Според Вашингтон една разочарована Турция би се отказала от прозападната си външна политика.

По думите на американския министър на отбраната Робърт Гейтс неотдавнашното „залитане на Турция на изток“, включително флирта на Анкара с Иран и влошаването на отношенията с Израел, „е до голяма степен предизвикано от действията на някои политици в Европа“, които попариха аспирациите на Турция за членство в ЕС.

Решението на Вестервеле да подкрепи аспирациите на Турция за присъединяване към ЕС подсили напрежението на неговата пробизнес партия на Свободните демократи, с Християн-демократическия съюз на коалиционния му партньор Ангела Меркел. Германският канцлер предлага „привилегировано партньорство“ с Турция, вместо пълноправно членство – идея, подкрепяна и от френския президент Никола Саркози.

Много европейски консерватори гледат на ЕС като на клуб от страни, споделящи общите ценности на европейската християнска цивилизация, и приемат Турция като прекалено чужда в културен аспект, за да се присъедини към съюза дори ако изпълни всички европейски стандарти за демокрация и икономика. Страховете, че приемането на Турция може да предизвика вълна от емиграция, както и нерешеният проблем със статута на Северен Кипър също създават пречки около кандидатурата на страната. За момента Турция е отворила едва 13 от 35-те преговорни глави.

„Понякога ме удивлява, как някои твърде самоуверени страни, които са влиятелни днес, предполагат, че нещата  винаги ще останат същите“, казва Вестервеле. „Въпрос на време е млади и динамични общества като Турция да се наредят сред политическите, културни и интелектуални центрове на света.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Дайте да претеглим, кое е по-важното /в икономически план/: Турския пазар за нас ли или нашия-за Турция? Те са 70-80 милиона, ние - 7.В друга плоскост е притеснението ми: Верско-етническа. Там тези тарикати така яко си приписват чужди души заради някакво сходство на имена или религия, че, даже и другите ислямски страни не им се радват, ама никак. както е тръгнало, те да вземат, а нашите ***-да дават, скоро тук съвсем ще се свършим.Тогава?Ами, ясно е, че натиск за приемането им ще се оказва. Затова, нека си платят, пък после ще видим. Към момента, дължат на България...колко бяха? - 10 или 20 с лихвите - милиарда долара. Имам оферта, която може да ни примири едни с други на много изгодни цени. Промоция отвсякъде ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Deripaska
преди 13 години
Интересно е, че точно държавата с най-много турски имигранти подкрепя членството на Турция в ЕС, а тези при които няма голяма турска общност са против....Явно страха от непознатото винаги е по голям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
tenero
преди 13 години
Не виждам повод за притеснение. Това ще е само в плюс за ЕС и България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Нищо ново няма да се случи за България, вече мина емигрантската ни вълна към Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Бъркаш Турция с Анкара. Нито са платежоспособни, нито са богати нито нищо. Германия на практика ги е пуснала през задната вратичка още през 60те години на 20ти век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
graki
преди 13 години
Много се съмнявам, че Ердагон исрено иска да влезе в ЕС. Страната се развива изключително добре в последните години и въобще не й трябват бюрократските безумия от Брюксел. Пет години поред почивам там и това което се построй за това време е нещо което ние няма да имаме и след десетилетия. Борсата им е единствената, която премина предкризисното ниво и е на нови исторически върхове, докато нашия СОФИКС ще му трябват поне още пет години за подобен възход. Изкарват десетки милиарди от туризъм и се радват на още толкова инвестиции от Близкия Изток и Русия. Съвсем скоро Европа ще им се моли да влязат /предвид най-вече 80млн. население, много по-платежоспособно от нас българите, към което ще се присъединят съвсем скоро в някакъв вид икономическа общност и пет-шест турскоезични държави от бившия СССР/, така че не ги мислете турците, ама хич дори :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
партиен куфар
преди 13 години
Абе , гл*пак!Погледни на картата къде се намират Китай, Индия ,Индонезия и Бразилия и пиши пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
mpy_yordanov
преди 13 години
"Европа не може да си позволи да подценява растящата икономическа мощ и стратегическо значение на Турция"Тогава бързо да приемем и Китай, Индия, Бразилия и Индонезия, че те имат мега по-голяма мощ от Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Пенчев
преди 13 години
Ако не дай си,Боже,тази гадост стане реалност,това ще бъде краят на България като територия със собствена етническа и историческа идентичност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Lucifer
преди 13 години
и какво друго би предложил един ***??????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още