IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против доплащането в болниците

Предложението на здравното министерство да даваме още пари от джоба си за лечение отвори редица въпроси и предизвика остри реакции сред обществото

11:17 | 29.09.10 г. 4
За и против доплащането в болниците

В последните няколко дни една от най-горещите теми в здравеопазването е предложението на ресорното министерство за доплащане на лечението в болниците от пациентите. Investor.bg потърси всички гледни точки по тази тема.

Министерството на здравеопазването официално представи „Концепция за по-добро здравеопазване в България 2010-2015 г.“, в която е записано, че доплащането в болниците ще бъде официално регламентирано. С други думи, когато Здравната каса не покрива изцяло разходите за лечение, ще се наложи пациентът да доплаща разликата. Ведомството предлага това да става с осигуряване във втори доброволен фонд или на ръка в лечебните заведения.

В същото време премиерът Бойко Борисов заяви на състоялата се вчера вечерта среща на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, в присъствието на здравния министър Анна-Мария Борисова, че няма да се въвежда допълнително 20% заплащане на здравните услуги.

Какво ще се случи в крайна сметка все още не е ясно, като много неясноти има и около самото предложение за доплащане. Липсва и обосновка с конкретни финансови параметри. Остават отворени въпросите колко точно трябва да извадят от джоба си пациентите, за да получат необходимата им здравна услуга, какъв процент от стойността на лечението ще поема Националната здравноосигурителна каса, ще бъдат ли еднакви новите правила за всички лечебни заведения, кой има интерес от подобна акция?

Друг основен проблем е какво точно се променя в регламента на доплащането, защото такова съществува и сега. Към днешна дата пациентите си доплащат за някои по-скъпи лекарства и консумативи, за избор на екип, за престой в болница и други.

Не е без значение и въпросът дали намеренията на здравното министерство не са продиктувани единствено от икономически интереси с оглед оптимизиране разходите на затъналите в дългове болници?

Според експерти от Министерството на здравеопазването България е на такъв етап, че се налага да се въведе и участието на гражданите в заплащането на услугите – практика, която отдавна функционира в други европейски страни. Експертите твърдят, че задължителното здравно осигуряване в момента не може да поеме изцяло реалната стойност на болничната помощ и затова е необходимо разликата да бъде поета от някого.

Доплащането не бива да се разбира като вадене на пари от джоба, заявиха за Investor.bg от ведомството. Тук е и ролята на фондовете за допълнително здравно осигуряване. Внесените в тези фондове осигуровки за даден пакет услуги ще осигури средствата за доплащането в болницата, когато пациентът е получил здравна услуга, която не се поема изцяло от НЗОК. Специалистите са изчислили, че по този начин болниците ще получават пълния размер на направените разходи и ще се преодолее сегашното недофинансиране на системата.

Практиката за доплащане в болничната помощ има своите аналози в редица европейски страни, мотивират се инициаторите на предложението. Например във Франция то е в размер на 20%, съизмеримо е доплащането и в Германия, Белгия и други страни.

Investor.bg потърси позицията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по темата, но институцията отказа коментар.

Това е ПР акция на министерството

Такова е едно от мненията на противниците на нововъведението - д-р Димитър Ленков, главен секретар на Български лекарски съюз.

„На този етап искането за доплащане е една ПР акция на министерството, защото да се говори за извънредни плащания от страна на пациентите, когато Здравната каса има резерв от над 1 млрд. лв., е несериозно, казва той.

„Преди да се хвърли подобна теза в публичното пространство, е задължително да се остойностят всички медицински дейности. Финансовият министър Симеон Дянков обеща това да се случи още през февруари, но излъга. Само след остойностяване на дейностите ще бъде ясно колко точно пари са необходими за доплащане от страна на пациента.

Лекарското съсловие не е против предложението, защото доплащането в болниците и сега е факт. Но само след като финансовото ведомство изпълни поетите ангажименти за точна финансова рамка.“

Доплащането трябва да бъде само чрез доброволен фонд

Доплащането в болниците е незаконосъобразно. Според сега действащите правила директорите на болниците искат от пациентите 100% доплащане, а не както е практиката по света 30%. Държавната болница не трябва да се използва за частен бизнес, смята Пламен Таушанов, председател на Асоциация за закрила на пациентите.

По думите му единственото решение за допълнително финансиране на системата е чрез фонд, а не чрез кешови разплащания от джоба на пациента. „Наложително е инициаторът на предложението да конкретизира как ще става доплащането - чрез доброволен фонд или с плащане на ръка.“

Искането за лично доплащане е недостатъчно обосновано

Според Деница Сачева, председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване (МИЗЗО), такъв тип единични мерки, несвързани в цялостна рамка за необходимите промени, не са добър подход за действие и не дават достатъчна база за смислени коментари.

„Най-малкото трябва да знаем защо се налага доплащане, след като осигурените са натрупали до средата на 2010 г. над 1,2 млрд. лв. резерв от здравни вноски, които отлежават в БНБ. До края на 2010 г. той ще надскочи 2 млрд. лв., което прави искането на допълнителни пари под формата на лично доплащане от пациента странно и недостатъчно обосновано.

Личното доплащане със сигурност е мощен задържащ фактор за потребление, но отново е редно да се запитаме каква е целта - да се намалят разходите или да се постигне здравен резултат?

Доплащането ще ограничи достъпа до медицинска помощ и ефектът може да бъде влошаване на здравето, без да се генерират очакваните допълнителни финансови постъпления за здравната система.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 13 години
Значи ушеви, чиновници, *** и пенсии ще се лекуват напълно безплатно, а ние ще плащаме по 5 пъти, така ли? Погледнете в която и да е болница - да видите, че поне 80% от пациентите са от привилегированите "касти" !!!!Тази здравна система е ПРЕСТЪПНА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
greenman
преди 13 години
Моделът на ЗО, който се опитват да наложат, няма нищо общо с тези в Европа. От алчност искат да въведат най лошият модел - този на Щатите. И 50 вида застраховки да има и пак няма да стигат пари за лечение. Ако някой не е запознат какво представлява той - нека да изгледа този филм Sicko на Майкъл Мур. Може да се намери на "обичайните" места. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
nattur
преди 13 години
Ако ще си плащаме за лечението, поне да дават данъчни облегчения за тези суми и да ги освободят от ДОД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Концепция за по-добро здравеопазване в България 2010-2015 г. ?Описаното в статията е всичко друго но не и по-добро. Държавата се опитва да се отметне от задълженията си докато в същото време натрупва парите в резерв (т.е. годни за източване и крадене)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още